таг: бактерии

Сирење направено од бактерии од папок и мишки на славни личности

За некого ултимативен гест на обожавање на нечиј лик и дело е да поседува парче облека, инструмент или своерачно напишана белешка од славната личност. Ама ова е изгледа следно ниво. Повеќе

Ако се спасиме од пластиката ќе биде заради грешка

Тим научници создаде ензим која се храни со пластични шишиња. Важно е да се напомене дека терминот „создаде“ тука е употребен многу либерално. Повеќе

Во црно вино бактерија нема

Ок, не е црно туку црвено, ама таква е песната. Околу него сè уште има некои мистерии. На пример, се претпоставува дека неговата убоитост кон бактериите се должи на Пх вредноста и концентрацијата на алкохол. Но истражувања покажуваат дека тоа е многу поефикасно од други раствори со иста киселост и алкохол. Повеќе

Дали може да се разболиш од одење во музеј?

Не мислиме на некаква метафоричка болест која се фаќа од посета на места обременети со идеологија и историја, и со артефакти кои асоцираат на нив. Зборуваме за многу физички болести кои се фаќаат ако фаќате предмети во музеј, a кои ги фаќале многумина пред вас Повеќе

Антибиотиците не требало да се пијат до крај

Падна уште една неприкосновена медицинска лекција од нашето растење, дека и да ти е подобро, не смееш да ги прекинуваш антибиотиците кои ги пиеш, оти ќе си направиш бетер. Еден ден ладно ќе ни кажат дека ракови сме добивале од тоа лимоните. Повеќе

Да испаничиме околу уште еден детски мерак

Од луѓе што стварно учеле на факултет, па после цел живот го посветиле на уште учење и наука, доаѓа информацијата дека дувањето свеќи ги зголемува бактериите на роденденската торта за 1.400 проценти. Како луѓе што цел живот јаделе и активно јадат роденденски торти, со репете, ви кажуваме дека уште сме живи и не планираме да скршнеме од патот. Повеќе

Валканото е добро за деца
Доста со „остај го, какано е“

Не ги пуштаме децата да играат во кал, ги давиме во антибактериски препарати, ги чуваме под стаклено ѕвоно. Тие пак развиваат алергии, астма и егземи. Аман, оставете ги раат нека се валкаат, повикува нова книга на темата. Повеќе

„Мулч“ или лек за плевел
Само да не биде голо!

Втора најчеста причина поради која ме ангажираат муштериите е плевење. Веднаш да кажам, не го сакам ич. Но, и тоа мора некој да го прави. Уште потешко и од самото плевење ми паѓа кога гледам дека некаде трудот е бесмислен бидејќи не се прават работите до крај. Ако не се покрие голата земја со некој мулч, џабе плевењето. Повеќе

Заобиколувајте ги оние тајфуни што сушат раце

Досега човештвото не покажало потреба па затоа и не бил измислен апарат за распрснување бактерии и вуруси. Но, модерните тајфуни за сушење раце од јавните вецеа прилично добро ја обавуваат таа функција. Повеќе