таг: англиски јазик

Хаосот во автомобилот на Борис Џонсон е „словенски“?
Збор на денот

Минувајќи низ дневните вести за да се инспирираме за статија, наидовме на една која навидум нема никаква врска со Букбокс. Некој ја фотографирал внатрешноста на Тојотата на бившиот министер за надворешни и кандидат за иден британски премиер. И сцената ја опишал со збор кој неодоливо нè потсети на еден друг. Повеќе

Парижани вс. англиски зборови
Чадис, џибонс и фантуш: Оксфордскиот речник се збогати со регионални зборови

По повод 90-годишнината од излегување на првото издание, Оксфордскиот речник на англиски јазик минатата година почна кампања под наслов „Зборови онаму каде што сте“. Читатели од целиот свет беа повикани да испраќаат предлози, од кои голем број сега влегоа во речникот. Повеќе

Британците и Американците веќе не го поседуваат англискиот?

Леонид Бершидски, коментатор на Блумберг, проценува дека Брегзит и непопуларноста на Трамп се закана за иднината на „англосферата“ - културното, интелектуалното и политичкото влијание на Британија и САД. Па сепак, англискиот ќе си продолжи, иако по можеби сосема нов пат.  Повеќе

100 зборови кои полнат 100 години во 2019
Кога Наполеон од досада учел англиски

Император, војсководец, за многумина генијален стратег. Во еден момент изолиран на крај на светот, во куќа без ви-фи и сателитски канали, а полна стаорци. Што може човек да прави во такви околности а да не полуди? Па - да учи странски јазик. Повеќе

Ливерпул плати фудбалер 50 милиони евра и не го игра зошто не знае англиски

„Зошто тој Фабињо не го игра?“, е најчестото и најпопуларно прашање на стартот од новата сезона во Премиер лига. Повеќе

Зборовите со кои Том Вулф го збогати англискиот јазик

„Збогатување“ на јазикот на многумина наши лингвисти им звучи како богохулие и широко отворена порта за немакедонштина. Од друга страна, и на креативни решенија во рамки на јазикот се гледа како на непотребна играрија. Во англискиот само еден писател, кој почина неодамна, на 88 години, придонел со повеќе од 150 зборови и изрази. Повеќе

Не е сеедно кога се работи за јазикот

Францускиот претседател е гневен што и покрај брегзит и покрај сите негови лични напори, англискиот ќе остане главен јазик во повеќејазична ЕУ и по заминувањето на Англија и остатокот од Британија. Повеќе