таг: адвертајзинг

Маркетингот го бојкотира Јутјуб

За да ја менаџира штетатат откако глобални адвертајзинг тешкаши од рангот на Адидас и Дојче Банк ги повлекоа своите реклами од Јутјуб, видео платформата на Гугл почна масовно да брише акаунти, видеа и коментари. Повеќе

Кога „научно докажаното“ „загарантирано“ носи проблеми
Маркетинг:

Нормален потрошувач не еднаш се изгорел во животот па по дефиниција е претпазлив кон звучните тврдења за „гарантирани резултати“ и „клинични тестирања“. Иако во маркетингот тенка е разликата меѓу лагата и разубавувањето на вистината, таа сепак постои и нејзиното пречекорување знае компаниите  да ги чини тешки милиони. Повеќе

Луѓето се малцинство на интернет

Преку 50% од вкупниот интернет-сообраќај во светот не го прават луѓе туку ботови. Како и кај луѓето, има добри и лоши ботови. Како и кај луѓето, повеќето се лоши.  Повеќе

Нетфликс стигна, баба се чешла

Единствена работа која денес никако не би била е директор на телевизија. Зошто? Па заради страшното чудовиште кое се заканува сите да ги проголта. Телевизиите, мислам. Исто како и голем број други дејности, како книжарници, продавници, па дури и цели трговски центри проголтани од прашумата на Амазон. Повеќе

Како Фолксваген упропасти 55 години одличен маркетинг

Германците својот влез на американскиот пазар го почнуваат со сега веќе легендарната кампања со слика од Буба под која пишува "Лимон" а во текстот се објаснува оваа Буба (лимонот во приказната) заради најмала дамка не е товарена на бродот за САД. Од тогаш компанијата има феноменална маркетинг серија која трае 5 и пол децении. Повеќе

Последните зборови на еден несуден копирајтер

"Just Do It" на Најк е еден од најуспешните и најиконични бренд слогани на сите времиња. Човекот кој стои зад него неодамна откри дека бил инспириран од последните зборови на еден убиец. Повеќе

Информирање за рекламирање

10 + 1 интересни работи што денес се случуваат во адвертајзинг светот (и кај нас) а не е лошо да се знаат. Повеќе

Рекламирање базирано на тага

По години кога во маркетингот преовладуваат сите можни форми на комедија, одеднаш нешто се случува и истите тие што го превртуваа интернетот барајќи некоја нова реклама за да се здробат од смеење, се фаќаат самите себе како некоја реклама ги оставила сериозно емотивни. Почнува нова ера. Повеќе

Се споија маркетинг гигантите Публицис и Омником

Адвертајзинг гигантите Публицис со седиште во Париз и Омникон - Њујорк објавија дека се спојуваат создавајќи компанија со 130.000 вработени, вредна преку 35 милијарди долари. Повеќе