Јајца на 101 начин

Омлет со аспарагус

Вкусен предлог за брз петочен ручек.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 8 парчиња аспарагус, исецкани
  • 8 јајца
  • 125мл. млеко
  • 200гр. свински колбаси, ситно сецкани
  • 75гр. козјо сирење, изронето
  • 2 лажички оригано
  • 250гр. чери домати, исечени на четвртини
  • 2 лажички босилек
  • 1 главица кромид, ситно исецкан
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажица сок од лимон

Подготовка

Сварете го аспарагусот во тенџере со зовриена вода и сол 3-5 минути. Потоа измијте го под млаз студена вода и исцедете го.
Во сад изматете ги јајцата со млекото. Зачинете ги со сол и бибер. Во тава со масло испржете ги колбасите на посилен оган. Извадете ги во чинија со хартија.
Во длабока тава наредете го аспарагусот и колбасите. Истурете ги јајцата одозгора. Печете ги 5 минути. Додадете козјо сирење и оригано и печете ги уште 7 минути, без мешање. Оставете го омлетот да одстои 5 минути во тавата.
Во сад измешајте домати, кромид, босилек, масло и сок од лимон. Послужете го омлетот со свежата салата.

5 април 2013 - 07:00