Макало за чипс

Сос од карамелизиран кромид

Вкусно макало од кромид, павлака и мајонез. 

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

8 лица

Состојки

  • 600 гр. кромид
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 лажичка кафеав шеќер
  • 1/2 лажичка морска сол
  • 1/2 лажичка бибер
  • 2 лажици оцет балсамико
  • 350 мл. павлака
  • 120 мл. мајонез
  • Ворчестер сос

Подготовка

Исецкајте го кромидот. Во тенџере загрејте масло на средна температура. Додадете го кромидот и гответе со постојано мешање околу 15 минути. Додадете го кафеавиот шеќер, солта, оцетот балсамико и биберот и убаво промешајте. Намалете ја температурата и гответе го кромидот околу 30 минути, со често мешање. Оставете го кромидот да се излади околу 10-15 минути.

Во сад помешајте ја павлаката, мајонезот и малку Ворчестер сос. Додадете го кромидот и убаво промешајте. По потреба посолете. Сосот е најдобар ако се остави да се излади неколку часа.

Сервирајте го со чипс по желба. На здравје!

21 декември 2012 - 07:00