Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
50 мин.
Вкупно време:
60 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 4 парчиња пилешки гради
- 1 главица праз
- 2 моркови
- 1/4 зелка
- 3 лажици маслиново масло
- сол и бибер
- свеж рузмарин
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во огноотпорно тавче ставете го пилешкото зачинето со сол, бибер, свеж рузмарин и една лажица масло. Печете го 40 минути.
Додека се пече пилешкото подгответе го зеленчукот. Во тенџере загрејте вода и варете ги сецканите моркови, праз и ситно сецкана зелка 5 минути. Потоа исцедете ги од водата и во тава со две лажици масло пржете ги на загреана рингла 10 минути. Зачинете ги со сол и бибер по вкус и послужете ги со печеното пилешко. Пријатен апетит!