Пилешко

Пилешки шницли

Пилешки шницли со тестенини и домати.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
35 мин.

Вкупно време:
45 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1/2 главица црвен кромид, ситно сецакн
  • 4 чешниња лук, сецкан
  • 50гр. кафеав шеќер
  • 1 лажица оцет балсамико
  • 2 лажички мајчина душица
  • 400гр. чери домати, сецкани
  • 250гр. тестенини пожелба
  • 50мл. маслиново масло
  • 50мл. бело вино
  • 150мл. хопла
  • 2 лажици сецкан босилек
  • 4 парчиња пилешки гради
  • лебни трошки
  • 1 јајце
  • 60гр. зелена салата

Подготовка

Измешајте ги во тава на среден оган кромидот, половина од лукот, половина од доматите, шеќер, оцет и мајчина душица. Кога ќе зовријат намалете ја јачината на ринглата. Гответе ги 15 минути со повремено мешање. Потоа додадете ги останатите домати, промешајте и тргнете ги од рингла да се ладат.

 Во меѓувреме згответе ги тестенините во тенџере со вода и сол по упатството на ќесата. Процедете ги во цедалка, вратете ги во тенџерето и покријте ги за да останат топли. 

Во тава на среден оган загрејте лажица масло и пржете го остатокот од лукот. Додадете вино и хопла. Кога ќе зоврие намалете ја јачината на ринглата и оставете го сосот да се готви 5 минути додека да згусне. Додадете ги тестенините и босилек и промешајте ги. Зачинете со сол и бибер по желба.

Загрејте го останатото масло во тава на силен оган. Пржете го пилешкото месо панирано во јајце и лебни трошки. Кога ќе добие златно жолта боја од едната страна превртете го и пржете од другата страна додека целосно да е зготвено.

Сервирајте ги шницлите со пржените домати, кромид и лук и тестенините во сос.

10 март 2013 - 16:03