Лесна торта

Едноставна торта со џем

Едноставна торта за почетници.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
35 мин.

Вкупно време:
1 ч. 5 мин.

Порции

8 парчиња

Состојки

  • 220 гр. путер несолен, плус уште малку за подмачкување
  • 220 гр. шеќер
  • 4 јајца
  • 220 гр. брашно саморастечко
  • 6 лажици џем од малини, или друг вкус по желба
  • 1-2 лажици шеќер во прав
  • 1 ќесичка шлаг пена

Подготовка

Намачкајте две тавчиња за печење (дијаметар 20cm) со путер. Потоа двете обложете ги со кругови од хартија за печење. Изматете ги шеќерот и путерот во мазна смеса, додека не стане скоро бела. Изматете ги малку јајцата и додадете ги на смесата и продолжете со матење со миксерот. Додавајте го малку по малку брашното и мешајте внимателно со метална лажица. Поделете ја смесата еднакво во двете тавчиња, измазнете ја површината и печете во загреана рерна на 180 степени околу 25-30 минути, додека пандишпаните не добијат златно жолта боја.

Извадете ги пандишпаните од рерна и оставете да се оладат околу 10 минути. Во меѓувреме изматете ја шлаг пената според упатството на ќесичката.

Поминете со нож по страните и извадете ги пандишпаните од тавчињата. Излупете ја хартијата. Ставате го едниот пандишпан на чинија за сервирање и намачкајте го џемот. Врз џемот намачкајте ја шлаг пената. Прекријте со другиот пандишпан. Наросете одозгора шеќер во прав. 

На здравје!

24 ноември 2012 - 04:21