Слободно лапајте шпагети

Не месец, два или година, туку цели 25 години истражување покажа дека јаглехидратите (паста, леб, компир и сл.) не се толку големи душмани на вашата линија, како на што се животинските масти.

Истражувањето на Швеѓаните (за влијанието на диетите со малку јаглехидрати) заклучува дека на долг рок исхраната богата со животински масти, а со минимум јаглехидрати го зголемува нивото на холестерол во крвта.

"Поврзаноста меѓу исхраната и здравјето е комплексна. Ова опфаќа специфични компоненти на храната, интеракцијата меѓу овие компоненти, и интеракцијата со генетски фактори и индивидуалните потреби. Иако исхраната со малку јаглехидрати и многу животински маснотии може да доведе до краткотрајно губење килажа, резултатите покажуваат дека долгорочно ваквиот начин на исхрана го зголемува холестеролот во крвта, што е еден од главните причини за кардиоваскуларните болести," објаснува Ингегерд Јохансин, првиот човек на истражувањето.

На оваа студија се надоврзуваат и неколку истражувања од Јапонија, која како држава со една од најниските стапки на дебелина во светот консумира далеку повеќе јаглехидрати отколку Американците. Слични резултати се добиени и во Полска, каде драматичниот пад на срцеви заболувања е поврзан со јадење повеќе овошје и зеленчук а помалку животински масти.

Истражувањето на никој начин не значи дека треба да се јадат изолирани едноставни јаглехидрати (на пример - шеќер). Шеќерот и засладувачите во која било форма, треба да бидат умерено консумирани. Туку дека идејата дека јаглехидратите што природно ги има во овошјето, зеленчукот и житарките се виновни за епидемијата на дебелина е комплетно погрешна.

13 јуни 2012 - 11:52