таг: птици

Ослободениот роб од кого Дарвин учел да препарира животни

Џон Едмонстон се родил како роб, а умрел како слободен човек. Некаде во текот на животот го подучувал Чарлс Дарвин на сè што знаел за препарирањето птици. А знаел многу. Повеќе

Инсектите умираат, гнидите никад бољи

Една сериозна повеќе децениска студија открива фрапантно и потенцијално катастрофално изумирање на инсектите. Се разбира, ако не се смени работата, наскоро ќе пишуваме исто за птиците. Само гнидите меѓу луѓето се сигурни на оваа планета. Повеќе

Маргарет Атвуд објави стрип за деца
Супер херојот Мачкоптица

Опишана како една од најзначајните современи писателки, Атвуд, набргу откако го прими Златниот венец во Струга, има уште една причина за частење. Вчера, 6.9., од печат излезе нејзина нова книга - стрип чијшто главен лик е мачкоптица. Повеќе

Хранењето птици е нефер
Дајте им по 50 денари па нека си купат сами

Хранењето птици во урбанизирани услови се сметаше за кул навика со која човек го помага одржувањето на еко системот во своето место на живеење. Е, па, грешка. Повеќе

Пип - шоу на норвешки начин

Норвешката телевизиска мрежа која се специјализира за разни форми на тн "бавна телевизија" има нов, урнебесно досаден концепт. Воаерисување на животот на една пердувеста банда. Повеќе

Пиле на мајка

Без разлика колку родителот е уверен дека неговото дете е генијално, до 7 годишна возраст тоа има логика отприлика колку птиците. Повеќе

Данке Птичланд

Само благодарејќи на птиците, инсектите денес се нешто што можеш да затепаш со весник. Да не беа тие, гадовите ќе ни летаа околу глава со крилја од 60-70 сантиметри. Повеќе