таг: либија

Да си ги видите мртвите

Швајцарско-исландскиот уметник, Кристоф Бушел, доаѓа до потонат рибарски брод, го мкне до Венеција и го изложува на годишното биенале. Што баш тој брод? Ова е истиот рибарски брод кој во 2015-та потона заедно со 800 мигранти тргнати од Либија кон Европа. Повеќе

Хафтар и битката за нафтеното богатство на Либија

Нафтените приходи на Либија и девизни резерви во странство, топтан во износ од околу 80 милијарди долари се контролирани од Триполи. Нафтените полиња на југот и западот од земјата се контролирани од генералот Калифа Хафтар. Овој вториов, заедно со својата армада, деновиве тргна да го обедини сето ова. Повеќе

Борбата против ИСИС, или како да убиеш 70 терористи со авиони од 2 милијарди долари

Б-2 е еден од најневеројатните и најнапредни стратешки бомбардери на светот кој е создаван со цел да послужи во случај на нуклеарна војна со СССР. Дваесетина години од неговото воведување во служба, бомбардерот, кој заради цената е произведен во 21 примерок, доби задача да разбие збирштина од терористи сред пустелија. Повеќе

Што прочитаа британските парламентарци за она што го направија во Либија?

Британскиот парламентарен совет со петгодишна дистанца го имаше обелоденето извештајот во кој конкретно се наведува она што на многумина им беше јасно уште во 2011 година: дека оправдувањата за интервенцијата беа булшит, а таа беше изведена на основа на погрешни претпоставки што ја дефинира како странска воена агресија врз таа јадна земја. Ќе читаме заедно британски официјални документи? Повеќе

Милионите на Гадафи замрзнати во Белгија шараат по светот

Шест години по смртта на Гадафи неговиот замрзнат имот во Брисел носи камати од милиони долари. Она што не се знае е на кого точно му носи. Повеќе

Како Британија му ги вршеше валканите работи на Гадафи

И покрај интервјуата со разузнавачи од САД и Британија, и информации добиени преку закон за слобода на информации, она што следува во најголем дел е откриено од разузнавачки документи пронајдени по револуцијата во Либија, расфрлани по владини канцеларии, затвори, приватни резиденции и канцелариите на либиското разузнавање, пишува Гардијан на темата за тоа како британската тајна служба од 2001 го одржува во живот и помага владеењето на Гадафи. Повеќе

Либија некогаш копаше нафта, денеска бунари за вода
Испадна дека пиеле нафта кога ги „ослободуваа“

Некогаш беа најбогати луѓе во Африка и имаа бесплатно здравство и школство. Не само што немаа долгови кон странство, туку со стотици милијарди инвестираа и во западниот свет. Денеска жителите на главниот град на Либија ги кршат тротоарите за да бушат бунари и да дојдат до вода. Повеќе

Италија и плаќа на Либија да лови мигранти на Медитеранот

Додека чека ЕУ да се договори сама со себе да направи нешто околу пипка-трепка правилата за мигранти (каде стапне мигрант таа држава станува одговорна за него), на Италија и стана јасно дека е полесно таа директно да се договори со Либија. Повеќе

Бегалците што мораа да пијат дизел

Британски Лансет го потврди приказните со ужаси на бегалците, дека шверцерите на луѓе пред почетокот на патувањата со брод ги присилувале да пијат микс од дизел гориво и паразити за да бидат мирни за време на патувањето преку море. Повеќе