таг: комедија

Првата комедија напишана од жена се поставува по 400 години

Се викала лејди Мери Врот, а нејзината драма, „Љубовна победа“, се смета за прва комедија чиј автор е жена. Дури сега, четири века откако е напишана, таа ја добива својата прва професионална продукција. Повеќе

Се претера со анти-комедијата

Ако изминативе години живеевме во фаза во која не можеш да имаш стенд-ап без тој да биде „политички или општествено ангажиран“, за сега полека да преминуваме во фаза кога комедијата се исклучува од стенд-ап комедијата и остануваат само активистички и „ангажирани“ проповеди. И тоа веќе не се трпи, барем ако ти е до смеење. Повеќе

„Сосема ново Свето писмо“ (Le tout nouveau testament, 2015)
Букбокс гледаше

Kуп претходни филмови кокетирале со верска сатира, Го замислувале и Го карикирале, и низ смеа поставувале заебани животни прашања. Ама заборавете го Брус Олмајти, за него семожниот Бог од овој филм е - Господ! Повеќе

100-те најдобри комедии на сите времиња
Судија имаш една работа и таа не ја вршиш

Трчаат праволиниски и треба да отвораат четири очи да не промашат офсајд или друг прекин на игра па во таа ситуација и мафтаат со знамето кое знае да им одлета. Повеќе

Како смртта кажува вицеви

Иако причините за македонската поговорка „многу смеење не е на арно“ веројатно лежат во овдешната сомничавост кон рокот на траење на среќата и радоста, научна студија вели дека на оние луѓе кои најмногу ја засмејуваат рајата, смртта најрано им покажува кој последен се смее. Повеќе

Што е тоа „син хумор“?
Смеата не е шала

Комедија која се занимава со тешки теми како расизам, сексизам, хомофобија и користи „мрсен“ и крајно некоректен речник се вика „сина“. Зошто? Повеќе

„Глава полна мед" (Honig im Kopf, 2015)
Букбокс гледаше

Германски филм што треба да го погледне секое дете, за да разбере што значи кога неговите баба или дедо веќе не можат да се сетат кои се самите, и кои се оние околу нив. И секој син или ќерка, кои кога нивните родители ќе станат сенилни ја сфаќаат вредноста на спомените. Повеќе

„Крајот на светот" (2013)
Букбокс гледаше

Признаваме, по исходот од референдумот во Британија баравме филм кој би можеле да го поврземе со актуелната ситуација, како некое пророштво или социолошки коментар на британскиот менталитет. Не сме сигурни дека ова е тој филм, ама па е многу, многу забавен. Повеќе