таг: емануел макрон

Работничките реформи на Макрон стигнаа до улица

Успешно играјќи на подемот на крајната десница и резултати како брегзит и Трамп, Макрон низ целата претседателска трка против Ле Пен прилично добро успеа да ги камуфлира своите намери и планови за намалување на работничките права во Франција. Како што обично бива со нова власт, уште во првите денови од доаѓање на функција тој неповикано се фати да ги решава темите што никој не побара од него да ги решава. Видео

Макрон е понепопуларен во Франција отколку Трамп во САД

Победата на Макрон на француските претседателски избори беше дочекана како пресвртницата што ќе доведе до големото враќање на левицата и доказ дека политиката од лева ориентација и понатаму може да победува на гласачките кутии. По само 100 дена од неговото владеење, ова звучи како присетување на некои дамнешни златни времиња. Повеќе

Макрон за 3 месеци спискал еден Голф на шминки

Францускиот претседател во рок од 3 месеци има потрошено 26.000 евра на шминка, што во просек му доаѓа дека Макрон три месеци секој божји ден давал по 280 евра за пудри, коректори, руж и сличен арсенал. Повеќе

Кога треба зетот да го запознаеш со родителите
На Меркел ѝ е преку Трамп (и брегзит)

Жената што како светски лидер е препознатива по својата смиреност изгледа како да ги потрошила и последните резерви разбирање за „одметнатите“. Повеќе

Франција и заљубеноста во просветлениот деспот

Макронизмот е производ на еден изразито француски идеал: просветлениот деспот. Од Наполеон Бонапарта до Шарл де Гол, ние имаме навика да бараме спасители, што ја објаснува нашата сегашна заљубеност со новоизбраниот претседател Емануел Макрон, пишува Гај Сорман во Ле Монд. Повеќе

Макрон состави изборна листа од кастинг за пратеници

Соработниците на францускиот претседател организираа аудиција за пратеници на која се пријавиле околу 19.000 мажи и жени. Специјална комисија од партијата разговарала со 1.700 од нив, за на крај да изберат нешто повеќе од 520 кандидати, раководејќи се од принципот - кој ќе успее да ја убеди комисијата, ќе собере и гласачи. Повеќе

Лидерите на 4-те најмоќни економии во Европа имаат вкупно 0 деца

Меркел, Меј, Макрон и Џентилони немаат свои биолошки деца, забележува американски Вик, дополнувајќи дека ако ништо друго ова значи дека не може да се случи да го сместат своето потомство на политички позиции. Повеќе

Честито Претседателе Макрон, сега сме против тебе

Пред вториот круг на француските претседателски избори, Дием 25 (пан-европското движење на демократи, претежно од левицата, кое јас помогнав да се основа) му вети на Емануел Макрон дека „комплетно ќе се мобилизира за да му помогне“ да ја порази Марин Ле Пен, тоа и го направивме, пишува Јанис Варуфакис во својата колумна. Повеќе