таг: цигари

Јас пушам, другите умираат

Родена е неколку месеци пред Илинденското востание. Пуши цели 95 години по 30-тина цигари на ден. Вика дека е битно да не се секираш. Повеќе

Писмо од Рака

Сведоштво од прва рака за тоа како е да се живее во градот кој го контролира ИСИС. На моменти тоа личи на животот во Србија бомбардирана од НАТО: земјата ти ја држат бандити ама овие што од воздух демек те ослободуваат, рокаат бомби врз тебе. Цивилна забелешка: Знаете за што бруталниот и немилосрден режим на ИСИС особено строго казнува? За пушење цигари. Ако, ако...  Повеќе

Пушењето е субверзивна дејност

Во Франција, пред, по и за време на Втората светска војна, пушењето, особено француски марки цигари, било чин на патриотизам. Секако, една од причините била тоа што една од првите изјави на Хитлер по стапувањето на власт била дека престанал да пуши, по што следела првата антипушачка кампања на модерното доба. Повеќе

Со мала плата, секако пушиш

Јер овдешнава влада е страшно ревносна во битката против пушењето (истовремено во нашиот Апсурдистан се субвенционира производството на тутун), еве еден фин и научно валидизиран пристап кон решавање на проблемот: покачете им плати на луѓето кои ги контролирате. Или тие ако пушат?  Повеќе

Чад од цигари вс. пареа од е-цигари

За сега цигарите главно се полоши само затоа што сме имале доволно време за да видиме колку се штетни. Тоа што првите се полоши, не значи дека вторите се добри. Повеќе

Американците дојдоа до кубанскиот лек за рак

Земјата која е глобално позната по производството на пури можеби го има и клучот за главната болест од нив. Во американски раце конечно дојде фамозната кубанска вакцина против рак не белите дробови. Повеќе

Пчели навлечени на инсектициди

Списанието Nature има две лоши вести за популацијата пчели. Првата: инсектицидите се дефинитивно штетни по растот и репродукцијата на дивите пчели. Втората, и поинтересна: пчелите се навлекуваат на хемикалиите, и активно трагаат по нив. Нешто како вие кога ќе останете без цигари. Повеќе

Филип Морис го возвраќа димот

Водителот на Last Week Tonight посвети цели 20 минути од неделната епизода на тутунските компании, особено пржејќи го Филип Морис заради неговите судски спорови со држави кои се обидуваат да го заштитат нивното јавно здравје. Компанијата му возвраќа со неколку линкови. Повеќе

Фудбалери со цигара

Џек Вилшер пред некој ден пушеше на журка, а од Арсенал со цигара во рака го имаат фатено и Војчех Шчешни и тоа во тоалетот од соблекувалната. Таблоидите имаат направено колекција од фудбалери со истиот порок. Повеќе