Морска храна

Ракчиња со сусам

Вкусен рецепт за зачинети ракчиња со печен сусам и зачини.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

2 лица

Состојки

  • 2 лажици сончогледово масло
  • 2 чешниња лук, крупно сецкани
  • ¼ лажичка сол
  • ¼ лажичка бибер
  • 1 прстофат цимет
  • 500 гр. ракчиња, излупени
  • 1 кромид, ситно сецкан
  • 2 лажички сусам
  • 1 црвена пиперка

Подготовка

Испечете го сусамот во тава на среден оган со постојано мешање, додека да добие светло кафеава боја.
Измешајте ги маслото и лукот со сол, бибер и цимет и со нив намачкајте ги ракчињата. Потоа оставете ги во фрижидер половина час.
Пржете ги ракчињата на рингла на среден оган по 2-3 минути од секоја страна. Измешајте ги зготвените ракчиња со ситно сецкана црвена пиперка, кромид и сусам пред да ги сервирате.
Пријатен апетит!

11 септември 2012 - 07:00