Чоклит чип кукис

Најдобриот рецепт до сега!

Потребни состојки:

  • 120 г путер
  • 120 г шеќер
  • 60 г кафеав шеќер
  • 1 јајце
  • ванила екстракт
  • 200 г брашно
  • 120 г темнa чоколадa
  • сода бикарбона
  • сол

Никогаш не сум верувала дека толку многу ќе сакам чоклит чип кукис. Додека работев по бродови, немаше ден а да не украдам од пекарата. Свежо испечени, крцкави од надвор, а внатре меки. Мхххх! Не знам зошто до сега не сум ги направила, најверојатно си мислев кујзнае колку се комплицирани. Напротив, овие колачи се најбрзи и најлесни на свет, а да, и највкусни! Имам пробано кај нас од оние што се продаваат по маркети, но верувајте, немаат ниту една заедничка точка. Ова е правиот рецепт!

*гризнува колаче*

Знам дека е некултурно да се зборува со полна уста, но среќа не ме гледате и само ме читате. Извинете малце.

*гризнува колаче*

Значи, да не должам многу, засукувајте ракави и одма да ги направите. Башка, и ова е многу битно, ако ги чувате затворени, во некоја пластика и слично, ќе ви траат и до една недела и ќе бидат исто така вкусни!

п.с. Повторно се извинувам за сликите :)

Чекори за подготовка:

  1. Прв чекор, загрејте ја рерната на 180 степени со опција вентилатор, доколку немате вентилатор, тогаш оди на 200 степени.
  2. Растопете го путерот на тивок оган, да биде во течна состојба. Ако имате микро, ставете го да се растопи на 40 секунди.

  3. Ставете го во длабок сад за матење и додадете го шеќерот, белиот и кафеавиот. Кога сме кај кафеавиот, јас имав од оној што е во зрна, а убаво би било доколку имате од оној што е како песок, не темниот, туку посветлиот. Но може и со зрната, јас тој го употребив.

  4. Матете со миксерот околу 1-2 минути, додадете го јајцето и една лажичка екстракт од ванила. Матете 10 секунди.

  5. Додадете го брашното, пола лажичка сода и прстофат сол. Матете со миксерот додека не добиете тестеста структура.

  6. Тргнете го миксерот и почнете во истиот сад да го месите, најверојатно треба да додавате уште малку брашно, ќе осетите со рацете. Тестото треба да биде мазно и да не се лепи помеѓу прстите кога ќе го стиснете.

  7. Исецкајте ja чоколадата на мали коцкички.

  8. Додадете ја во тестото.

  9. Со дрвена лажица измешајте убаво за да се распредели насекаде во тестото.

  10. Од тестото почнете да правите бомбици и распределете ги во тавата. Доколку сакате, може претходно да ставите хартија за печење, јас не ставив.

  11. Ставете ги да се печат 9-10 минути максимум. Можеби ќе ви изгледаат како да не се печени, но верувајте дека се. Сигурно ќе ги пипнете одозгора само што ќе ги извадите и ќе осетите дека се меки и првата мисла ќе ви биде „не се печени“, но всушност така и треба да бидат. Оставете ги во тавата 30 минути да одморат и да се спуштат.

  12. Извадете ги од тавата и ве молам да не ги изедете сите одеднаш! :)))

Хинт:

Поделете го тестото, едното нека биде со темна чоколада, а во другото додадете ореви и бела чоколада! Или пак нешто по ваш избор!
3 ноември 2016 - 11:59