Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
15 мин.
Вкупно време:
25 мин.
Порции
2 лица
Состојки
- 1 поголем кромид, жолт
- 100 гр. брашно
- 100 гр. лебни трошки
- 2 јајца
- сол и бибер
Подготовка
Одсечете ги краевите на кромидот и излупете го. Исецкајте го на тркалца и раздвојте ги слоевите за да добиете форма на прстен. Остевете ги прстените од кромид во сад со ладна вода 5 минути. Потоа извадете ги во еден сад.
Загрејте ја рерната на 220 степени. Изматете ги јајцата во еден сад и зачинете ги со сол и бибер по вкус. Панирајте ги прстените од кромид во брашно, па во јајца и потоа во лебни трошки. Вака подготвениот кромид наредете го во плех обложен со хартија за печење.
Печете го кромидот 7-8 минути. Потоа превртете го од другата страна и печете го уште 5 минути.
Послужете ги прстените од кромид топли со прелив по желба.