Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
10 мин.
Вкупно време:
20 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 100гр. путер
- 2 лажици маслиново масло
- 3 чешниња лук, ситно сецкан
- 3 црвени лути пиперчиња ситно сецкани
- 1кг. исчистени ракчиња
- 1 домат, излупен и исецкан на ситни парчиња
- 2 лажици магдонос, сецкан
- препечен леб и кришки лимон за сервирање
Подготовка
Загрејте путер и масло во поголема тава на средно силен оган. Додадете го лукот и лутите пиперчиња. Гответе ги со мешање 5 минути.
Додадете ги ракчињата. Гответе ги со повремено мешање уште 5 минути.
На крај додадете го сецканиот домат и магдонос. Промешајте и одстранете ги од рингла.
Послужете ги ракчињата во чинија за сервирање со парчиња препечен леб и кришки лимон.