Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 4 пилешки карабатаци со кожа
- 15гр. путер, омекнат
- 2 лажички жалфија
- 750гр. малди компири
- 2 црвени лути пиперчиња, ситно сецкани
- 4 лажици сецкан магдонос
- 1 лажичка рендана кора од лимон
- 2 1/2 лажици маслиново масло
- варена боранија за прилог
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Внимателно повлечете ја кожата на пилешкото и премачкајте го месото со путер. Додадете жалфија и вратете ја кожата преку зачинот.
Ставете ги компирите во голема тава. Прелијте ги со ладна вода и зовријте ги на рингла на посилен оган. Гответе ги 20 минути. Потоа прецедете ги од водата и вратете ги во тавата. Вратете ги на рингла и печете ги 1 минута за да испари водата. Потоа одстранете ги од рингла. Со вилушка испасирајте ги на покрупни парчиња. Додадете сецкани лути пиперчиња, магдонос, кора од лимон и две лажици маслиново масло. Зачинете со сол и бибер и добро промешајте ги.
Во меѓувреме зачинете го пилешкото со сол и бибер. Загрејте 1/2 лажица масло во тава на среден оган и пржете го пилешкото 5 минути со кожата надолу. Потоа превртете го и пржете го уште 3 минути. Префрлете го пилешкото на плех и печете го 10-15 минути во загреаната рерна.
Послужете го веднаш со приготвените компири и боранија зготвена на пареа.
На здравје!