Специјалитет од риба

Глазирана риба со кафеав ориз и сусам

Рибји филети глазирани во соја, портокал и мед.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 3 лажици соја сос
  • 2 лажици сок од портокал
  • 2 чешниња лук, ситно сецкани
  • 2 лажички мед
  • 4 филети бела риба
  • 2 краставици
  • 1 лажица оцет балсамико
  • 2 лажици маслиново масло
  • 400 гр. кафеав ориз
  • 2 лажички сусам, лесно потпечен
  • зелена боранија на пареа за прилог

Подготовка

Во сад измешајте ги соја сосот, сок од портокал, лук и мед. Ставете ги внатре филетите риба и превртете ги неколку пати за да се обложат со смесата. Потоа покријте ги и оставете ги во фрижидер 30 минути.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете плех со хартија за печење. Поставете ја решетката на рерната најгоре. Извадете ја рибата од фрижидер и исцедете ја од маринадата. Ставете ја на плехот и печете ја околу 15 минути додека да добие златно жолта боја.

Во меѓувреме со нож за лупење исечете ги краставиците на тенки листови. Зачинете ги со масло и оцет.

Поделете ја краставицата во чинии за сервирање, додадете ги филетите печена риба и зелена боранија зготвена на пареа како прилог.

На здравје!

21 февруари 2013 - 07:00