Кога брзото јадење тестенини било улична атракција за туристите во Неапол

Уште во 1787 Јохан Волфганг фон Гете, при својата посета на Италија, запишал дека „пастата може да се купи насекаде и за многу мали пари“. Притоа тестенините се јаделе како и лебот, имено, со раце. 

„Манџиамакерони“ е некогашен назив на жителите на градот познат по своите тестенини, Неапол. Макароните (генеричко име за тестенини, не конкретно за макарони) биле насекаде, а некои од наполитанците дури можеле да ги јадат и бесплатно, доколку биле подготвени тоа да го прават многу ефикасно и во јавност - како денешните натпревари во брзо јадење. Вообичаено тие, а и сите останати, тестенините ги јаделе со голи раце. 

Ова било атракција за туристите, кои фрлајќи паричка или две на „лазароните“ - уличните просјаци, поттикнувале лудо јадење на тестенините кои стоеле пред нив за оваа прилика. Едисон снимил и филм за ова во Неапол во 1903, а на него се гледа дека „макароните“ повеќе личат на нешто што денес би го нарекле шпагети, само без доматниот сос. 

Вејверли Рут (1903-1982), американски новинар и автор на неколку книги за гастрономијата на Италија и Франција, пишувал дека му се одјала паста откако ја гледал насекаде низ Неапол, расфрлена по улиците, со измет од гулаби врз неа. Тоа е време кога тестенините веќе се произведуваат индустриски, а фабрики се отвораат насекаде низ Италија. 

29 јануари 2025 - 11:14