Македонија

Рекордни пријави на филмски дела на предјубилејниот фестивал на непрофесионален филм

Кино сојузот на Македонија по 48. пат го организира Државниот фестивал на непрофесионален филм кој оваа година ќе се одржи утре на 7ми јуни (петок) во конгресната сала на хотел Монтана - Крушево со почеток во 19 часот. Повеќе

Сакате да купите Самсунг Галакси С8, но загрижени сте за можни оштетувања на неговиот стаклен екран?

Сега, уживајте во вашиот нов уред со дополнително осигурување во случај на оштетување на екранот во рок од една година. Повеќе

Македонски фотограф поканет на Венецијанското биенале
Амбалажниот отпад може да има втор живот

Учениците од ОУ „Коле Неделковски“ заедно со Алпско млеко направија акција каде со заеднички сили обезбедија храна и привремени живеалиша за локалните птици и другите мали заедници карактеристични за овој регион, полесно да ги преживеат ладните зимски денови. Имено за Градскиот парк изработија и поставија куќарки и храна за птиците од веќе употребен амбалажен отпад од Алпско млеко (https://www.facebook.com/alpskomlekomkd/) кое послужи како основа дечињата од нив да направат привремени живеалишта. Повеќе

Ќе им се раздени ли конечно на Коља Мрак и Окно?
Шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?
Кочи Мишко!

Зошто се однесувате како виновник/ иредентист кога в рака ја имате пресудата на Меѓународниот суд на ОН, во која експлицитно се аргументира дека ниту едно дејствие на нашата држава не е или не било иредентистичко? Кој ве овластил да преговарате за името и за идентитетот? Зошто вршите притисок врз јавноста дека е ова историски миг за влез во НАТО, кога фактите зборуваат дека самит не е потребен доколку членките на НАТО одлучат да ја примат земјата без уцени, согласно со Времената спогодба и со пресудата на Меѓународниот суд на правдата на ОН? Повеќе

Вајс верзијата на битката за „Македонија“

Во Атина на протестот на Грците против Македонија се појавуваат и Вајс и прават репортажата налик сето она што го создаваат западни медиуми кога се во прашање теми на периферијата на нивниот интерес - површно и со што е можно повеќе кадри од гужва. Она што е поинтересно од стилот на Вајс е приказната на Грците и прекршувањето на неколку наши стереотипи. Повеќе

Ако не па Канго да го вратиме
„Македонија“ повеќе нема потреба од наводници

Да ја викаме „Скопје“ кога сме во Грција за да не попиеме бокс, а да ја викаме „Македонија“ кога сме во странство, за да не нè мислат луѓе дека сме идиоти. Повеќе

После Мирка, викаат Хелсиншки и за друго ќе се произнеле