Македонија

Рекордни пријави на филмски дела на предјубилејниот фестивал на непрофесионален филм

Кино сојузот на Македонија по 48. пат го организира Државниот фестивал на непрофесионален филм кој оваа година ќе се одржи утре на 7ми јуни (петок) во конгресната сала на хотел Монтана - Крушево со почеток во 19 часот. Повеќе

Солза Грчева и Ферид Мухиќ за името
Имаш тролови и ја имаш руската амбасада во Република Македонија

Откако вчера американската амбасада во Македонија на Твитер побара од локалците да дадат некоја идеја за решавање на загадувањето, едно од најдолгорочните решенија на проблемот дојде од нивните колеги од руската амбасада во земјава. Повеќе

Така говореше Александар Донев
360 степени: Што во практика ќе донесе новиот Закон за употреба на јазиците
Двојазичност во Велес и Прилеп. Скопје со двојазични униформи на полиција и пожарникари.
Раѓањето на балканската Колумбија
Македонскиот опиум меѓу двете светски војни

Зоната на одгледување опиум во југословенското кралство зафаќа 14.000 хектари во 40 општини на Повардарие. Македонскиот опиум благодарение на погодното тло и речните наноси бил меѓу најквалитетните во светот бидејќи содржел 14-16% морфиум. Колку за споредба, кинескиот имал вкупно 3 до 5 проценти морфиум. Повеќе

Жителите на Македонија НЕ се четири пати поотпорни на аерозагадувањето од европските
Програмата на Вела Точкаровска
Пресметка кај неОК коралот: Палчо - Геро
Дал да плачам ил се смеам
Жерновски ја напушта и општината и партијата