таг: Вашингтон Пост

„Пост“ (The Post, 2017)
Букбокс гледаше

Oд моментот кога Спилберг го прочитал сценариото, до премиерата, поминало помалку од една година. Итноста на темата, за републикански претседател кој води војна со медиумите, ги мотивирало сите во екипата не само да побрзаат, туку и одлично да ја завршат работата.  Повеќе

Чевличката на Пепелашка и други аналогии: нов речник на технолошки жаргон

„Енкрипција“, „анонимизација“, „машинско учење“, „нет неутралност“...Технолошкиот жаргон знае да биде комплициран за оние вон ваквите професии, на кои тие треба да им бидат објаснети како на петгодишно дете. На пример - со аналогии. Повеќе

Новинарскиот куршлус во Вашингтон Пост

Сред аферата со можната руска вмешаност во американските избори, Вашингтон Пост пушта многу посериозна вест: не само изборите, Русите успеале да ја хакираат цела електрична мрежа во САД! По сите параметри, вест која на угледниот медиум би можела да му донесе уште еден Пулицер. Само што, нема везе. Повеќе

Интервјуто на Вашингтон Пост со Доналд Трамп

Уредничкиот борд на Вашингтон Пост го покани Трамп на разговор кај нив во редакција. Трамп, наспроти целиот муабет што го врти околу Пост (го напаѓале, биле нефер кон него), ја прифаќа поканата. Повеќе

Зошто Безос го купи Вашингтон Пост

Човекот кој направи милијарди растурајќи ја индустријата за објавување книги, минатата година одлучи да го купи Вашингтон пост, еден од најстарите американски весници. По негови зборови, никогаш не ни помислувал дека сака да има весник. Повеќе

Кога Безос е без осет

Првиот човек на Амазон и Вашингтон Пост е еден од најуникатните претприемачи на денешницата. Книга за него во која само тој не е интервјуиран, открива интересни детали за неговиот стил на менаџирање. Повеќе

Голема распродажба на американските весници

Откако по багателна сума беше даден Бостон Глоуб (за 6 проценти од цената по која беше купен), сопственоста ја промени уште една икона на американскиот медиумски простор, Вашингтон Пост, штотуку купен од првиот човек на Амазон. Џеф Безос не знае што ќе прави со него, ама му се експериментира. Повеќе