таг: тестови

Кинески новинари ќе полагаат тестови за лојалност кон господинот Џинпинг

Тестовите не се тривија (која му била прва женска, или што музика слуша), туку ќе се однесуваат на тоа колку новинарите ја разбираат Мислата на Ши Џинпинг, доктрината на кинескиот претседател од 14 точки кои треба да го обележат неговото владеење. Повеќе

Зошто Серена Вилијамс толку често ја проверуваат за допинг?

Постојат критериуми според кои анти-допинг агенциите имаат приоритетна листа на играчи кои ги тестираат на допинг многу почесто од другите. Кои се тие критериуми за кои Серена смета дека се дискриминациски? Повеќе

Можеш ли да го решиш тестот што Трамп го пројде за систематски?

Како дел од проверката на Трамп му беше даден МОКА тестот (Montreal Cognitive Assessment). Предизвикот кој првично е создаден во 1996 се користи како „стандард за утврдување на блага когнитивна дисфункционалност.“ Тестот трае 10 минути. Според докторот на Трамп, американскиот претседател има 30 од 30 поени на тестот. Повеќе

Зошто луѓе веруваат во тестови и хороскоп?
Зошто нова кола?

Две Тојота Короли возат една кон друга, и двете со 64 км/ч. Едната е произведена 1998, другата е 2015. Да видиме дали нешто сработиле инженерите последниве две децении. Повеќе

Уште четири производители паднаа на тестовите за дизел

Хонда, Мазда, Мерцедес и Мицубиши, испуштале значително повеќе штетни гасови (азотни оксиди) за време на возењето отколку на лабораториските тестови, покажуваат податоците што ги објавува Гардијан. Повеќе

Америка против екстерното

Тестирањата се повеќедецниска пракса во американските школи но поради искривување на нивната првична цел, тие во последно време се соочуват со сериозен па и масовен бојкот од учениците, родителите и наставниците. Повеќе

Тестовите не се решение на проблемот, тестовите СЕ проблемот

Со години сум сведок како стандардните тестови го гушат духот на учениците, внесуваат стрес во семејниот живот, ги деморализираат наставниците, ги потценуваат училиштата, ја парализираат образовната дебата и ја поткопуваат идната компетитивност на оваа земја, вели авторка која долго се занимава со оваа проблематика. Повеќе

Брза математика

Колку многу прости математички задачи можеш за решиш за многу кратко време. Стварно се прости, ама па и стварно имаш малку време - 30 секунди. Се збори дека некој од редакцијава ја минал границата од 60%. Повеќе