таг: психијатрија

Првите тушеви во историјата не биле за хигиена туку за лечење ментални болести

Во 19 век студените тушеви и целодневните лежења во када биле сметани за најдобар начин за лечење и контролирање на ментално болните. Повеќе

„Луд по тоа да си нормален“ (Mad to be Normal, 2017)
Букбокс гледаше

„Р.Д. Лејнг бил откачен тип. Некои би рекле дури и - луд“. Вака го почнавме освртот кон книга на македонски автор која се занимаваше со ликот и делото на овој контроверзен шкотски психијатар. Сега за него има и биографски филм. Повеќе

Дали тролањето е зависност?

Да речеме дека се вика Мики. Иако во секојдневниот живот Мики не е некој мрчатор, тој не може да одолее да не се расправа за сè и сешто онлајн, од велосипедски патеки до исламофобија. Почнува да сфаќа дека нешто не е ок кога десетина луѓе го блокираат, меѓу кои и такви кои го знаат од мал. Што е со ваквите „микиевци“? Повеќе

Како да разберам човек?
Антипсихијатрија и филозофија

Нова книга од македонски автор во питок формат се обидува да одговори на прашање кое во суштина гласи - како воопшто нешто да разберам? Повеќе

Вистинската причина за самоубиството на Хемингвеј - девет потреси на мозокот

Досегашниот консензус помеѓу психијатрите беше дека Хемингвеј се самоубил како резултат на биполарно нарушување, или пак дека само премногу пиел. Нова книга тврди дека славниот автор страдал од хронична трауматска енцефалопатија. Повеќе

Трамп има опасна ментална болест
Психијатриска дијагноза од Јејл:

35 угледни американски психијатри се собраа на конференција на универзитетот Јејл за да дигнат аларм дека менталното здравје на американскиот претседател може да биде опасно по земјата. Тие обично не даваат дијагнози пред лично да го проверат некого, ама викаат дека ова се гледа од авион. Повеќе

Премиерот кој даде оставка поради несоница

Има повеќе причини зошто висок политичар би бил приморан да се откаже од привилегиите на својата функција, и тие најчесто имаат врска со пари или со секс скандали. Но има и ретки примери со кои не можеш а да не сочувствуваш, затоа што се за греота. Ова е еден од нив. Повеќе

Не секој монструм е луд

Научна студија произведе нов термин кој објаснува како е можно луѓе да сторат ужасни злостори и масакри а притоа да не се ментално болни. Повеќе

Кога културата ја стигматизира несреденоста

Ги знаете оние емисии во кои опсесивните „трупачи" на предмети ги лечат со тоа што ги тераат да исфрлаат предмети од дома? Додека притисокот да „средуваш", кој го врши културата, е можеби лек за вакви екстремни состојби, таа создава други, кои се подеднакво загрижувачки. Повеќе