таг: продуктивност

Германија, мрза меѓу работливите

Во 2018 германските работници откуцале 61 милијарда работни часови, што е најмногу од обединувањето до денес, и пак се под просекот на ОЕЦД. Повеќе

Тим-билдинзите се фрлање пари

Повеќето корппративни тим-билдинзи се обично трошење време и пари, тврди човек со 25 годишно искуство во зголемување на продуктивноста на трудот. 17 години од нив минал во гигантот Марс Инк., 107 години стариот и 35 милијарди долари вредниот глобален бизнис поседуван од семејството Марс. Повеќе

Рациновите копачки и копачи денес се на LinkedIn
Анти-социјални медиуми

На една таква конкурентска платформа ориентирана кон вработување, веќе не е доволно да ги имаш најдобрите вештини и знаења потребни за некое работно место. Бидејќи конкурентот за тоа место е подготвен да понуди и да не спие. Повеќе

Дарвин не се утепувал од работа (па не мора ни ние)

Славните научници и уметници биле крајно амбициозни, страсно се посветувале на својата работа и имале речиси натчовечки капацитет да се фокусираат. Но подеталната анализа на нивниот работен ден покажува дека работеле само по неколку часа на она што денес го препознаваме како нивно најголемо достигнување. Остатокот од времето - кулирале. Повеќе

Што потрефија Германците околу продуктивноста

Текстот е напишан за американска публика, и на неа и порачува дека ОК е што толку се запнати да работат без усул, ама треба малку и да одморат и да се посветат на себе. За тукашната публика пораката од текстот оди во спротивен правец - тоа што Германците се кршат од работа не значи дека не знаат да одморат. Повеќе

Зошто никогаш ништо не завршуваме на работа

Мобилни телефони, меилови, подготовки за состаноци, состаноци, интернет, социјални мрежи, оговарања... Пред модерниот вработен денеска постојат многу пречки за постигнување на саканата продуктивност. Испаѓа, на рударите блазе си им. Повеќе

Капитализмот сега бара од вас да бидете (малку) мрзливи

Ако сакате да бидете навистина посветени на својата работа и на неа да го дадете својот максимум, ќе треба да научите да бидете мрзливи. Така гласи последниот совет за зголемување на продуктивноста на работничката класа во западниот свет. Повеќе

Не си глуп, таков е воздухот

Освен ако не се одржува на еколошки чисто ниво, воздухот што го дишеш во канцеларија го намалува капацитетот на твојот мозок за повеќе од половина. И ова е тестирано на луѓе со капацитет. Повеќе

Како состанчеше Стив Џобс

Се проценува дека американскиот бизнис губи 37 милијарди годишно заради непродуктивни и генерално бескорисни состаноци. Стив Џобс беше човек кој не дозволуваше неговиот Епл да биде таква компанија. Три цаки со помош на кои тој состаноците ги правел супер продуктивни. Повеќе