таг: пчели

Пчелите можат да разликуваат различни уметнички стилови (за разлика од некои луѓе)

Одамна се знае дека пчелите се паметни суштества. Имаат одлични навигациски способности и меѓусебно комуницираат преку „танц“. Е сега излегува дека се разбираат и во уметност. Повеќе

Не многу голема победа, ама мерачка

Предмет: авокадо, богот на веганската исхрана. Тема: има веројатност дека авокадото не е веганско. Повеќе

Рој пчели прекинале фудбалски меч во Еквадор

За време на дуелот меѓу ЛДУ Портовиехо и Манта во втората лига на Еквадор во 27’ минута еден гостински играч ненадејно се фрлил на теренот а кога сите присутни сфатиле дека има рој пчели по теренот и тие исполегнале на земја. Повеќе

Како да преселиш 30.000 пчели
Пчелите и натаму изумираат

За само една година, бројот на пчелини колонии во САД се намалил за една третина. Проблемот трае повеќе од деценија и некои од пчелите веќе се прогласени за загрозени видови. А од сето она што го јадеме, за секој трет залак заслужни се токму тие. Повеќе

На некои луѓе им е слатко со пчели
Пчела или магаре?

Во оригинал текстов ги има следниве тагови: секс со пчели, фетиши, мелисофилија, сексуална девијација, живот, забава. Сè ни е јасно, освен тоа „забава“. Повеќе

Пчели навлечени на инсектициди

Списанието Nature има две лоши вести за популацијата пчели. Првата: инсектицидите се дефинитивно штетни по растот и репродукцијата на дивите пчели. Втората, и поинтересна: пчелите се навлекуваат на хемикалиите, и активно трагаат по нив. Нешто како вие кога ќе останете без цигари. Повеќе

А ова е вашиот пазар без пчели

Минатата зима исчезнаа 31,1% од сите колонии на пчели во САД, а проблемот со зголемената смртност на пчелите трае веќе 6 години. Еден од најголемите супермаркети за здрава храна во САД, Whole Foods, одлучи најдиректно да им претстави на своите купувачи што всушност би се случило ако ги снема пчелите. Истото секаде важи. Повеќе

Пореметена планета

Темата не е нова но загриженоста расте. Пчелите и натаму масовно умираат при што минатата година била најлоша. Пчеларите конечно почнаа да тужат. Повеќе