таг: обновлива енергија

Вака изгледа едреник во 2018

Бродскиот превоз и понатаму останува најевтината форма на транспорт во светот, заради што на нејзе отпаѓа и најголемиот дел од транспортот на големи далечини. Она што изминативе деценија и кусур никако не останува евтино е горивото, што е и една од причините за неодоливоста на обновливата енергија (покрај тоа што за нејзе не мора да плаќаат). Повеќе

На секој 1 долар што Америка го вложува на обновлива енергија, Кина вложува 3

За да ги премости сите можни недоразбирања и препреки во ширење на пораката, Кина одлучи својата решителност околу посветеноста на обновлива енергија да ја покаже со пари. Повеќе

Кина како никогаш до сега фати да го расчистува загадувањето

По 40 години непрестанат економски развој претежно на погон на јаглен, земјата воведе „зелени политики“ кои се толку радикални и толку опсежни што можат да се почувствуваат низ цел свет. Во центарот на сето ова е како да се направи промената без да му се наштети на производството. Повеќе

Ветeрот ги спушти цените на струјата во минус

Масовната ветровитост неделава низ Европа го крена производството на електрична енергија од ветерни турбини на рекордно ниво, а тоа секогаш повлекува намалување на цените на струјата. Повеќе

Холандските возови шибаат 100% на ветар

Директорот на холандските железници се врза за ветерница и се заврте со неа за да прослави што нивните електрични возови почнаа да возат на чиста енергија. Директор во македонски железници веројатно би одбрал да го врзат за шина. Колку овде доцнат возовите, да се изнаживее. Повеќе

Азиска супермрежа за напојување на светот
МЕПСО Азија

Планот на Кина, Русија, Јужна Кореја и Јапонија е електрична мрежа од илјадници километри со капацитет од 1000 киловолти која ќе ги поврзе областите од светот кои се најпогодни за производство на енергија од обновливи извори, со областите од светот кои најмногу трошат електрична енергија. Повеќе

Португалија истера четири дена само на обновлива енергија

Цели 107 часа Португалија имаше нула емисии на штетни гасови, откако целата побарувачка за електрична енергија во овие 4 и нешто дена ја покри од обновливи извори: ветер, сонце и вода. Повеќе

Германија во неделата им плаќаше на луѓе да користат струја

На вонредно сончевиот и ветровит ден, 8-ми мај, Германија постигнува нов рекорд во производството обновлива електрична енергија, заради што таа добива негативна цена која подразбира дека на потрошувачите им се плаќаа пари додека трошеа струја. Повеќе

Франција ќе се поплочува со соларни панели

Од експериментот се очекува да обезбеди енергија за 8% од популацијата на земјата. За ова да го постигне, Франција околу илјада километри ќе ги покријат со соларни панели. Повеќе