таг: креативност

Сте за летување на Остров на идеите?

Сè што треба да направите за следното лето е да аплицирате кај сопственикот со своја креативна идеја. А тој ќе одлучи дали таа заслужува една недела на ваков остров.  Повеќе

Во друштво е повесело: уметничките „тројки“

Нова изложба во галеријата Барбикан во Лондон под наслов „Модерни парови“ претставува уметници и писатели кои биле истовремено и љубовници и креативни партнери. А понекогаш броеле повеќе од двајца. Повеќе

Уметноста на лудилото
Голема изложба на дела на психијатриски пациенти во Париз

До 18 март во Париз, во спомен-куќата на Виктор Иго, се одржува изложба на четири збирки уметнички дела кои датираат од периодот пред и за време на двете светски војни. Она што ги разликува од „обичните“ е што се направени главно од анонимни уметници, кои во тој период биле пациенти во некоја од европските психијатриски болници. Повеќе

Децата летоска треба да се досаѓаат

Постојат бројни активности со кои на детето може да се пополни празнотијата на летните распусти за да не му биде здодевно. Но, ако не му дадете шанса да му е досадно, кога тоа ќе открие што всушност сака?   Повеќе

Tи не си креативен гениј!
Инспиративно на денот

Дали кога сте се обиделе нешто да напишете сте се почувствувале како мазга што влече невлидлив товар, обидувајќи се со сите сили да извадите од себе нешто што никако не сака да излезе? За сите оние кои потклекнале пред овој напор, има решение - да знаеш дека сето тоа не зависи (само) од тебе. Повеќе

Зошто интелектуалната конкуренција е добра работа?
Уметноста на ривалството

Нова книга за четири пара креативни конкурентни, чие ривалство помогнало во достигнување нови интелектуални висини. Повеќе

Психолошката андрогиност како извор на креација
Цело е кога е топтан

Вистински креативните личности психолошки се и машки и женски. Или поточно, ниту машки, ниту женски. Се работи за баланс на стереотипно спротивставени својства кој на оние кои ќе успеат да го постигнат им овозможува оригинален и инспиративен светоглед. Повеќе

Митот за креативната рутина

Без разлика дали читаш интернет листи или цели книги посветени на рутините на успешните уметници, ќе забележиш две работи: нема два уметника кои кажале иста рутина, и дека нема еден единствен уметник кој навел - читам рутини на други уметници. Повеќе

Инспиративно видео на денот
Ако ви се тресе раката...

Како еден сликар со невролошко пореметување нашол начин својот хендикеп да го претвори во неверојатна предност. Повеќе