таг: избор

Јака родова еднаквост, слабо математичарки

Колку подобро една земја стои со родовата еднаквост и поддршка за жените, толку жените во неа помалку бираат професии поврзани со науки и математики. Звучи парадоксално, ама, има логика. Повеќе

Невреме, молњи, суша, кал: природните појави и книжевноста

Со глобалното затоплување присуството на фиктивните (а толку реални) суши, урагани и поплави во книгите најверојатно ќе се зголеми. Еве од кои претходни дела кои зборуваат за временски (не)прилики би можеле да се инспирираат. Повеќе

Кои се најубавите нови стадиони во светот
Урбани трибини

Сајтот Stadiumdb спроведе гласање за да го избере најдобриот нов стадион на светот изграден (или реконструиран) и пуштен во употреба во 2016-та. До 4. март секој може да учествува во гласањето за еден од 29 стадиони претенденти. Повеќе

Тајсон Фјури избран за боксер на годината

Реномираниот весник The Ring кој од 1928-ма ја врачува наградата за најдобар боксер на изминатата година, во конкуренција на Флоид Мејведер јуниор, Саул Алварез, Генадиј Головкин и Роман Гонзалес го избра Британецот Фјури. Повеќе

Најдобрите филмови во 2015
Одбра: Влатко Галевски

Влатко е филмољубец, но и ентузијастичен промотор на заедничкото гледање и дискутирање филмови. Секоја среда во МКЦ бира што ќе се гледа во Филмскиот клуб Лале (оној истиот што претходно беше во Менада), а сега ни го претставува неговиот избор најдобри филмови во 2015. Некои сме ги гледале и сме пишувале за нив, а некои едвај чекаме раат да ги видиме за празниците. Повеќе

Најважните македонски книги објавени во 2015
Одбра: Оливера Ќорвезироска

Една од работите за кои сами себе си замеруваме секоја година е што недоволно сме ги следеле македонските автори и нивните нови книги. За тоа имаме грст оправдувања - од тоа дека денот има 24 часа а дека ова е човек-рубрика, преку тоа дека често сме се разочарале од она што стои помеѓу корици а е напишано на македонски па дуваме и на книжевен јогурт, до - најважното - дека немало кој да ни каже што вреди и тоа да е навистина така. Повеќе

Кои беа книжевните трендови во 2015?
Наместо список „нај-книги"

Иако ни е тешко да сфатиме кога (по ѓаволите) помина уште една година, списоците за „нај" нештата во 2015 почнаа да пристигнуваат.  Повеќе

Моќта на „доволно добро"
Како да имаш задоволен ум?

Потрагата по „најдобриот од сите можни светови" е сигурен начин како да се откажеш и од она малку животна среќа којашто ти следува. Многу подобро поминуваат оние коишто наместо многу да бираат, уживаат во она што е „сосема ок", исто како тоа да е совршено. Повеќе

Да се има дете, или не?
Џабе му ja мислите

Дилемата да се имаат деца или не кај обичниот човек варира меѓу решенијата а) да и б) не. Сè додека во муабетот не упадне филозоф (и тоа жена), кој ќе ти објасни дека се работи за епистемолошко-трансформативно искуство. Повеќе