таг: банки

Италијански банки живи фатени како сакаат да закрпат народ со дијаманти

Најголемите италијански банки во соработка со дилери на дијаманти, на сопствените коминтенти се труделе да им увалат дијаманти продавајќи ги по значително надуена цена, со совет дека тие се здрава финансиска инвестиција. Повеќе

Многу пристојна апликација за банка
Душманот Русија и нејзините пари

Филијалата на Данске банк во Естонија е клучниот играч во скандал во кој во период од една година се испрани околу 30 милијарди долари од Русија и поранешниот СССР. Повеќе

Зошто големите банки спектакуларно го утнаа предвидувањето на шампион на Мундијалот?

Според моделите на луѓето што управуваат со глобалните пари, фудбалски шампион на светот требаше да биде Бразил или Германија. А не биднаа ни едните, ни другите. Повеќе

Банките како најголема закана за климата

Додека главната мантра на политичарите е „зелено, еко, чисто, природно, обновливи извори,“ банките, истите оние пред неколку години спасени од политичарите, почнаа на фосилни извори на енергија да вложуваат повеќе капитал од вообичаеното. Повеќе

Милионите на Гадафи замрзнати во Белгија шараат по светот

Шест години по смртта на Гадафи неговиот замрзнат имот во Брисел носи камати од милиони долари. Она што не се знае е на кого точно му носи. Повеќе

Кај што има банкар, има и начин

ЕУ воведува нови правила со кои се ограничува колкави бонуси можат да делат банките. Банките воведуваат нови правила за тоа што е бонус. Повеќе

Преживеаа премногу банки

Европа излегува од финансиската криза но првиот човек на европското банкарство не е сигурен колку долго ќе трае стабилноста. Сомнително му е тоа што премногу банки ја преживеаа кризата.  Повеќе

Банкари објаснуваат зошто не можат да живеат со 1 милион годишно

Иако на прва може да помислите дека алчноста е главниот порив на банкарите, тоа е затоа што не разбирате дека: тие имаат длабока психолошка потреба за пари. Повеќе