Асадо - страст поради која Аргентина и Уругвај на Светско донеле 3,5 тони месо

Аргентинците и Уругвајците важат за едно од најголемите љубители на месо на светот. За да на Светското првенство во Катар овие репрезентации се чуствуваат како дома, понеле со себе тони месо.

ЕСПН меѓу првите ја соопшти информацијата дека Аргентина и Ургувај донеле по 900 килогрмаи месо, но аргентинските медиуми ги корегираа со поинакви податоци: државната аргентинска телевизија објавила сертификат од Националната служба за здравје кај животните и квалитетни земјоделски стоки (SENASA) која што одобрила превоз на 2.630 килограми месо за Аргентина.

Само гаучосите донеле повеќе од 2,5 тони месо.

Најмногу имало Тира де Асадо (485,3 кг) - тоа се говедски ребра.

Каналот TN побарал инфорамции од месната индустрија Frigolar која што и продала свежо месо на репрезентацијата. Компанијата не ја криела сумата колку што аргентинската фудбалска федерација (AFA) платила: околу 3,5 милиони пезоси (215.000 долари).

Во Уругвај кај Кавани и Суарез не е ништо поинаку. Тони месо им одобрил Националниот институт за месна индустрија во земјата (INAC).

„Мате (најпознатиот напиток популарен во Јужна Америка), асадо и фудбал се дел од нашиот идентитет, затоа секаде одиме заедно со нив. Во сите победи на уругвајскиот фудбал голема заслуга има и месото. Се надеваме дека успехот одново ќе го следи Уругвај“, рекол претседателот на Националниот институт за месо во земјата, Конрадо Фебрер.

ПОВЕЌЕ ОД ХРАНА

Популарното асадо на скара е распространето во Аргентина, Уругвај, Еквадор, Чиле, Колумбија, Боливија, Парагвај, Перу и Венецуела. Асадо всушност е техниката на приготвување месо (говедина најчесто) која се жари на скара или на отворен оган.

Аргентинците и Уругвајците обожуваат асадо па ниту на едно големо првенство не одат без оваа храна.

Селекторот на Аргентина Лионел Скалони вели дека тоа е и точка на обединување:

„Мое омилено јадење е асадо кое е повеќе од храна. Создава атмосфера на обединување и колективна хемија. Тоа (асадо) е дел од нашата култура, одлика на аргентинскиот карактер. Во тоа време може да помуабетиме, да се посмееме, да се пошегуваме... Работата не е само во месото, иако многу го сакаме. Работата е да се биде дел од групата и врските кои излегуваат од неа“.

Иако Меси неколку пати спомнал дека не обожува многу месо на скара, но дека сакал да го спрема: „Мене не ми се допаѓа многу печено месо, но тука сум за дружбата. Анхел Ди Марија исто спрема (во Париз) а во Барселона Луис Суарез. Ако спремам јас, најчесто јаде семејството, децата. Јас не го сакам“.

Аргентина денес почнува на Светско со Саудиска Арабија.

22 ноември 2022 - 10:47