Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
45 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 2 парчиња пилешки гради
- 1 лажица маслиново масло
- сол и бирер
- 2 парчиња целер
- 2 главици кромид, помали
- 1 јаболко, излупено и исецкано на ситни коцки
- 6 лажици сецкани ореви
- 100 гр. мајонез
- 50 гр. кисела павлака
- 2 лажици лимонов сок
- 2 лажици магдонос
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во тавче обложено со хартија за печење поставете ги пилешките гради намачкани со малку маслиново масло и посолени по вкус. Печете ги 40 минути. Кога ќе се изладат исецкајте го месото на коцки.
Во длабок сад измешајте го пилешкото со сецкан целер, кромид, јаболко, ореви, мајонез и павлака. Зачинете со магдонос, лимонов сок, сол и бибер по вкус.
Послужете ја салатата со препечен тост и лист од марула. На здравје!