Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 2 лажички мајчина душица
- 2 чешниња лук, ситно сецкан
- 100гр. рендан кашкавал
- 2 лажици сецкан магдонос
- 4 парчиња пилешки гради
- 50гр. лебни трошки
- 20гр. рендан пармезан
- 1 јајце, лесно матено
- 30гр. путер, растопен
- 80мл. маслиново масло
- 250гр. чери домати
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте во еден сад мајчина душица, рендан кашкавал и 1 лажица магдонос. Зачинете ги со сол и бибер. Засечете џебови во пилепките стекови и наполнете ги со смесата со кашкавал. Потоа затворете ги со чепкалки.
Во сад измешајте ги лебните трошки со пармезан и остатокот од магдонос. Во чинија изматете го јајцето. Панирајте ги стековите во јајце, па во лебни трошки. Поставете ги во плех премачкан со малку масло.
Измешајте ги путерот и маслото и прелијте ги врз пилешкото. Печете ги стековите 25 минути. Потоа во плехот додадете ги чери доматите и печете ги уште 5 минути.
Извадете ги чепкалките и послужете го пилешкото веднаш.
На здравје!