Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 6 парчиња пилешки гради
- 1 лажица сецкан рузмарин
- 2 чешниња лук сецкани
- 1 главица кромид, сецкан
- сок и рендана кора од еден лимон
- 100мл. маслиново масло
Подготовка
Ставете го пилешкото во еден сад. Во посебен сад измеѓајте рузмарин, лук, кромид, сок и кора од лимон.
Додадете го маслиновото масло и добро промешајте. Прелијте го овој сос врз пилешкото, покријте го и оставете го да одстои преку ноќ.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Поставете ги маринираните пилешки гради на плех намачкан со малку масло и печете ги 25 минути.
Сосот од маринадата ставете го во мало тенџере и загрејте го на слаб оган. Мешајте додека малку да се згусне.
Посклужете го пилешкото прелиено со сосот и салата по желба.