Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
55 мин.
Вкупно време:
1 ч. 15 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 2 парчиња манго, излупени и исецкани
- 800 мл. хопла
- 200 гр. кокос
- 70 гр. шеќер во прав
- 2 лажици врела вода
- 1 лажица желатин
Прелив
- 200 гр. ананас излупен и ситно сецкан
- 1 манго ситно сецкано
- 1 лажица сок од лимета
- 2 лажици шеќер во прав
- 3 лажици ситно сецкано свежо нане
Подготовка
Ставете го мангото во блендер и мешајте го додека да добиете мазна смеса. Ставете ги хоплата, кокосот и шеќерот во тенџере и гответе го на среден оган 2-3 минути.
Во сад измешајте го желатинот со врела вода додека да се раствори. Додадете го пирето од манго во смесата од хопла. Додадете го желатинот и добро измешајте. Истурете ја смесата во 6 калапи и ставете ги во фрижидер 4-6 часови.
За да го подготвите преливот измешајте ги во еден сад ананасот со манго, сок од лимета, шеќер во прав и нане.
Сервирајте ги панакотите превртени на чинија и декорирани со овошниот сос.