Зошто алкохолот сè потешко се трпи со годините?

Пиењето е добро сè додека можеме да го задржиме во умерени граници. Но, ефектот на умереноста - дефинирана како не повеќе од две пивца/чаши вино/чашки ракија за мажи и пола од тоа за жени - се менува со возраста. Помладите можат да издржат повеќе, а постарите, иако имаат поголемо искуство, трпат помалку. Сето тоа е поради губењето на ензимите што го преработуваат алкохолот.

Докторката Елизабет Ландсверк, експерт за геријатрија и деменција, објаснува дека начинот на кој алкохолот влијае на телото варира во зависност од возраста.

Во дваесеттите години телото е најотпорно, поради што луѓето на таа возраст лесно ги поминуваат мамурлаците.

Црниот дроб и мозокот имаат најголема отпорност во тоа време. Фронталните делови од мозокот за расудување и проценка не се сосема развиени. Поверојатно е да бидат отворени за повеќе пиење или преземање поголеми ризици, што може да воспостави навики што ќе предизвикаат проблеми подоцна, објаснува докторката.

Луѓето во своите 30-ти години не забележуваат голема разлика сè додека пијат умерено, но важно е да ги имаат предвид ефектите врз целокупно здравје.

Дебелината, која достигна епидемија во Америка, го зголемува ризикот од неалкохолен замастен црн дроб. Алкохолот го зголемува ризикот од заболување на црниот дроб и цироза. Како геријатар, би рекла дека една или две чаши неделно се во ред. Некои лекари велат дека една дневно е во ред, но тоа исто така може да биде невротоксично, вели Ландсверк.

Во 40-ите години почнуваат да се појавуваат повеќе здравствени ризици. Зголемената телесна тежина, дијабетесот, хипертензијата и високиот холестерол го зголемуваат ризикот од срцеви удари, мозочни удари и деменција од мал мозочен удар.

Ако човек има некоја од овие состојби дури и мала количина алкохол може дополнително да го зголеми ризикот од срцеви или мозочни удари, предупредува докторката.

Како 1-2 алкохолни пијалоци влијаат на телото во вашите 50-ти и 60-ти години? Тогаш дури и умереното пиење може да предизвика хаос во телото.

Алкохолот, покрај васкуларното оштетување и ризиците од деменција, го зголемува ризикот од рак на дојка, рак на хранопровод и рак на црниот дроб. Ризикот од рак веќе драстично се зголемува со стареењето, па додавањето на која било количина алкохол дополнително го зголемува ризикот. Плус, супстанции како кофеин, цигари и алкохол го попречуваат квалитетниот сон, додава докторката.

Лицата над 60 години ги чувствуваат ефектите од умереното пиење што се таложат врз телото. Ова е возраста кога толеранцијата може драматично да се намали. Говорејќи од лично искуство, јас сум здрава, можам да скијам или да пливам километар, но чаша вино ме прави да се чувствувам лошо. Сега можам да толерирам околу една чаша неделно, вели Ландсверк.

Главната причина е тоа што постарите луѓе имаат поголема веројатност да го изгубат ензимот за метаболизирање на алкохолот. Постарите луѓе имаат помалку резерви во мозокот, црниот дроб и бубрезите.

Ландсверк предупредува и на консумирањето алкохол во чоколатца. Тие се добри со некои оброци, но можат да ја зголемат тежината и шеќерот во крвта. Консумирани со децении го зголемуваат ризикот од рак и хронични заболувања.

10 септември 2025 - 15:41