Проблемите на човеков за кој пишува Атлантик почнале во 2004 година, кога од Кина дошол да студира во Австралија и веќе на почетокот се направил дрво пијан. Настан кој не вреди да се памти, ако не бил фактот дека таа вечер пиел само цеден сок и никаков алкохол.
Подоцна ваквиот настан се претворил во рутина. Отприлика еднаш месечно, од нигде никаде, ќе се стапоса. Со текот на времето, епизодите станувале сè почести и пожестоки. Има губено работни места бидејќи го сомничеле дека скришум пие на работа. Често завршува и по болници, на токсикологија. Му имаат мерено алкохол 10 пати над дозволениот лимит за возачи.
Се враќа во Кина каде што посериозно е хоспитализиран. Му се има случено алкохолно губење свест откако дрмнал чаша минерална вода. Дијагностициран е со реткиот auto-brewery syndrome (сам своја пивница) кој првпат е пријавен во Јапонија во 50-тите години и во кој микробите во нечии црева ги ферментираат јагленохидратите во големи количини алкохол.
Во повеќето случаи, алкохолот кај овие луѓе го создаваат квасци, слични на оние кои ги прават пивата и вината. Тие лесно се третираат, со медикаменти против квасни култури. Но, кај ова тоа не помагало и е утврдено дека целиот алкохол кој веќе сериозно му ја има нагризано јетрата (за чувстивтелни уши: црниот дроб) му го прави една бактерија.
Малата се вика клипсиела (Klebsiella pneumonia). Обично е безопасна но е опортунистички патоген кој знае да биде опасен ако начека шанса да се разигра. Сега клипсиелата се сомничи дека можеби е виновна и за оние случаи на неалкохолна замастена јетра.
******
За другите: