За да отвориш еден единствен ресторан компанијата бара потенцијалниот сопственик на франшиза да има ликвидни средства од најмалку 750.000 долари. Откако ќе го отвориш ресторанот плаќаш 45.000 долари месечно за франшиза и континуиран месечен сервис во износ од 4% од бруто продажбата.
Почетните трошоци, кои вклучуваат изградба и трошоци за опрема, се меѓу 955.708 долари и 2,3 милиони долари, според официјални бројки од МекДоналдс. Точните бројки зависат од локацијата и големината на ресторанот, како и изборот на кујнска опрема, ентериерот и трошоците за уредување на околината.
Сопственикот на франшизата мора да плати 40% од стартните трошоци во готово и други непозајмени извори, додека остатокот може да биде финансиран (од банки, кредити и друго).
Стартните трошоци за МекДоналдс франшизата се на слично ниво како и КФЦ, Вендис и Тако Бел. Најевтини од сите се Сабвеј со франшиза меѓу 116.000 и 262.850 долари. Сабвеј бара и ликвидни средства од 30 до 90 илјади долари.
Ако сакате да преземете нешто во врска со немањето МекДоналдс кај нас еве ви го линкот