таг: живот

Сите ќе умреме: како стравот од смртта ни влијае врз однесувањето

Тројца психолози покажуваат како вознемиреноста од мислата на смртта свесно и подсвесно влијае врз нашиот начин на живот. Чувството е толку застрашувачко, што луѓето прават сè за да најдат некаква утеха и чувство за смисла, од трупање статусни симболи до формирање заедници со истомислениците. Повеќе

12 правила за живот: антидот на хаосот

Kaко во свет во кој секојдневно се соочуваме со стресови да си помогнеме самите на себе, внесувајќи ред барем во нашиот внатрешен атар? Прво, колку и да звучи банално, со тоа што ќе се научиме да се држиме исправено - вели познат канадски психолог. Повеќе

Апликации кои те потсетуваат дека ќе умреш
Koга смртта те пинга

WeCroak (достапна за iOS за 0.99 долари) е апликација базирана на поговорка од Бутан, која вели дека за да се биде среќен, човек треба да мисли на смртта барем пет пати дневно. Звучи како корисна алатка за годината што претстои. Повеќе

Ако ви се бега од оваа планета а се надевате на друштво

Научници од универзитетот во Порто Рико изготвија каталог на планети надвор нашиот сончев систем кои се потенцијално вселиви и погодни за живот. На нивното мени моментално има 32 планети. Повеќе

Кога баш ништо не ти оди во животот

На Луј Ван Гал сезонава малку што му поаѓа од рака, па дури ни кога сака како човек да се напие вода. Повеќе

Пипо Инзаги пак во офсајд

Поранешниот тренер на Милан во моментов е без работа, но и натаму зема плата од клубот кој му исплаќа пари поради предвреме раскинатиот договор. Во меѓувреме Инзаги ја потврди тезата за најголем шармер меѓу италијанските фудбалери. Треба да се дружи повеќе со Виери. Повеќе

Типичниот американски живот, недела по недела

Секој има своја замисла како изгледа типичниот живот во Америка. За некого тоа се едноличните дворчиња и поштенски сандачиња, за некого бината на CBGB со Иги Поп на неа. Статистиката пак дава своја, не најбитна ама занимлива перспектива. Жално е колку најубавите години од животот имаат премал удел во целиот колач наречен живот. Повеќе

Изумирањето на видовите

Изумирањето на некои видови живот на планетава е сосема природен процес. Неприродно е што тие денес изумираат 114 пати побрзо од нормалната стапка. Повеќе

Да се живее со некој кој има умрено

Постои едно фрапантно ментално пореметување кое луѓето ги претвора во зомбија, во живи духови кои себеси се сметаат за умрени или пак длабоко веруваат дека никогаш не ни постоеле.  Повеќе