таг: училишта

Уметнички проект: школски фотографии на сите третоодделенци во Лондон

Режисерот Стив МекКвин („Срам“ и Оскар за „12 години роб“) почнува нов проект - ќе ги слика сите ученици од трето одделение кои во моментов учат во Лондон. Повеќе

За училишта со КП дом дизајн

По последниот училиштен масакр во Тексас, наместо поставување на вистинските прашања, таму повторно се отворија дебатите за дизајнот на американските училишта. Те имале премногу прозорци, премногу влезови, те немало доволно бришан простор за навреме да се пука кон напаѓачот. И стварно, затворине што убаво се смислени. Повеќе

Кој го има школото, тој ја има Македонија

Еден од најголемите предизвици на југословенското кралство беше културно-просветната политика на Македонија и на Косово (т.н. Јужна Србија), имајќи предвид дека едвај петтина од тамошното население беше функционално писмена, а за познавањето на „официјалниот јазик“ не се ни зборува. Повеќе

Во доба на роботи, школите ги учат нашите деца да бидат излишни

Во иднината ако сакаш да имаш работа, ќе треба да бидеш што е можно поразличен од машините: креативен, критичен и социјално вешт. Ако е така, зошто тогаш децата се учат да се однесуваат како машини? Повеќе

Како заврши образовната донација на Закерберг од 100 милиони долари?

Како и нашите, и американските медиуми обично им даваат голем публицитет на милионските донации но подоцна ретко кој проверува како тие завршиле. Пред некоја година Закерберг од Фејсбук донираше 100 милиони долари за школите во Њуарк, една од најбедните заедници во Америка. Што се случи со тие пари? Нишчо особено.  Повеќе

Кина воведува фудбал како предмет во училиштата

Земјата со најмногу жители на светот во моментов е 88. на ранг листата на ФИФА, а Кинезите во историјата играле само на едно СП во 2002 година, по што решија да го популаризираат фудбалот меѓу најмладите. Повеќе

"Јадете свинско или гладувајте"
Марин Ле Пен:

Лидерот на крајно десничарскиот Национален фронт на Франција порача дека нема да дозволи училишните мензи да ја прилагодуваат храната според религиозните правила на исхрана. Повеќе

Излегол од рајот но не и од училиштата

Дури 19 сојузни американски држави им дозволуваат на наставниците да им делат "воспитни" на учениците. Правото на педагошко плескање се користи во случаи на  'тешки облици' на непримерно поведение: фрлање хартија или зборување на час.  Повеќе