таг: рокенрол

Човекот кој ги пере валканите алишта на славните музичари

Во раните 1980-ти еден западногермански музички фан дошол до генијална идеја - да им ги пере алиштата на ѕвездите. Така се родила Рокенрол пералницата. Повеќе

Почина Фетс Домино, рокенрол легенда
Ain't that a shame

Неговиот буги-вуги пијано стил помогна во воспоставувањето на раниот рокенрол од 1950-тите. Од него велат бил поголем единствено Елвис Присли. Повеќе

Како е да си мајка на рок ѕвезда?
Нова книга од Вирџинија Грол

Нејзиниот син, Дејв Грол, од Фу Фајтерс и претходно од Нирвана, сигурно ѝ дал многу поводи за гордост, но и за секирации. Можеби како некој вид терапија, жената одлучила да ги спореди своите искуства со други жени во истата ситуација. Резултатот е книга за овие „рок мајки“. Повеќе

На денешен ден не умре Елвис Присли

Да, попрецизно е Пресли наместо Присли ама така го имаме завикано. И да, попрецизно е да се каже дека на денешен во 1977 година Кралот умре, на 42 годишна возраст. Само што не ни се верува.  Повеќе

Како српскиот гувернер на Илиноис го засака рокот

Се вика Род Благојевиќ, по потекло е од Србија и е поранешен гувернер на Илиноис. Сега има баталено политика и ја свири Jailhouse Rock, од она место од кое таа песна звучи најуверливо. Судот му дозволи да вежба 14 години. Повеќе

1971 била најдобрата година за рокенрол

Заради приватни причини имаме причина да го делиме ова мислење на музичкиот новинар Дејвид Хепворт, изнесена во негова нова книга. Ама годината си е јака, исто како и музиката создадена во тоа време.  Повеќе

13 варијации на тема „секс, дрога и рокенрол"

Ова е хедонистичкото тројство кое на многумина им го скрати животот. Но познатата изрека има своја историска позадина и локални варијанти во различни јазици, кои звучат не загрозувачки, туку животно продолжувачки. Повеќе

Тајмлајнот на историјата на рокот
Цепелин, Џоплин и Хендрикс на виолончело
Нов албум на „божицата на челото“

Финтата на свирење кавери на овој инструмент како да се потроши по успехот на метал-челата на Апокалиптика или на хрватските 2Cellos и нивните обработки на Мајкл Џексон или AC/DC. Но освен што жена на виолончело е многу посекси, Maja Беисер (Maya Beiser) е и повеќе по стариот добар рокенрол. Повеќе