таг: радио

Кога во живо ќе сфатиш дека има огромна грешка во твојата книга
Тонч на годината

Иако е во суштина скандал, учесниците во него се држат прилично цивилизирано. Од една страна радио водител кој без ронка милост среде интервју покажува дека клучен термин врз кој се потпира нова книга е погрешен. И од другата страна славна авторка на истата таа книга, која иако е фатена на препад сепак достоинствено го прифаќа фактот дека, ете, згрешила. И така можело. Повеќе

„Оската Сели“ - американската спикерка која ширела нацистичка радио-пропаганда

Сонувала да биде бродвејска актерка. Но завршила како десна рака на Гебелс, кој користејќи го нејзиниот глас и џез музика изведена во живо, преку кратките бранови ја ширел наци-пропагандата. Повеќе

Бугарски радио парадокси

Заврши неколку месечниот спор поради кој Бугарите не можеа да слушаат современа и модерна музика на своето национално радио. Сега можат, но, во меѓувреме се навлекоа на народно. Повеќе

Што ти значи радио пренос во денешно време
ЕП 2016 Франција

Некогаш пред дваесетина години кога нашите клубови или репрезентации играа надвор, а обезбеден пренос немаше, уживавме да се потпреме на радиото и замислуваме како е тоа кога топката е близу противничкиот шеснаесетник. Убаво е човек да се потсети како тоа изгледа, овојпат во Португалија. Повеќе

Ману во лудница

Во пресрет на неговиот настап на Д фестивал во Дојран на 19 јули, една кај нас малку позната приказна за соработка на Ману Чао со психијатриски пациенти, кои и денес ја водат аргентинската радио станица, Радио Луни. Повеќе

Норвешка го укинува ФМ радиото

Скандинавската земја планира за помалку од две години да стане првата земја во светот која ќе го укине денес доминантниот начин на пренoс на радио програма. Повеќе

Радиото се уште најдобро за наоѓање нова музика

Покрај сите совршено склопени сервиси базирани на целата можна наука за разбивање на кодот на слушателот (Спотифај, Пандора, Ајтјунс), излезе дека радиото уште е ненадмината технологија за откривање музика. Повеќе

Човекот кој како дете сакал да биде старец
Радио интервју

Нема подобро интервју со Вејтс од она кое можете да го чуете - со годините гласот и начинот на кој зборува му станува како на некој стар мудрец од Малешевијата, кој со поглед вперен во снежните врвови, со кавалче во едната и пљоска сок од бозел во другата рака, од време на време проговара: „И му викам ја на Кит..." Повеќе

Сериозно радио-дифузно пцуење
Felix bene futuis

Минатиот број на едно од најреномираните книжевни списанија во регионов, „Сарајевске свеске", кое излегува неколку пати годишно, некогаш и на повеќе од 500 страници, беше посветен на балканските пцости. Е, сега... Повеќе