таг: работници

Работата беше пат до подобар живот. Некогаш. Веќе не.

Вработување кое обезбедува раст на стандардот на живеење веќе е минато, денес патот до богатството води низ недвижности и пензија. Повеќе

Зошто за текстилната индустрија е толку тешко да плаќа човечки плати?

Текстилните работници од Њу Делхи често пати опишуваат дека живеат во запуштени колиби „кои едвај одговараат за животни“. Шивачка од Мијанмар треба да бира дали ќе ги нахрани своите деца или ќе ги прати на училиште. Во Бангладеш шивачките работат над 100 часа неделно, и пак не можат да спојат „први со први“. Повеќе

Европските работнички права удрија по Црниот петок

Во Америка работниците во малопродажба за Црниот петок се на нозе за да им отвораат врати на купувачите кои со крв во очите бараат да го најдат најголемиот попуст на вечерта. Во Европа работниците се на нозе за да им застанат на пат на мултинационалните компании на европско тло кои многу галантно во име на своите работници се откажаа од слободните денови на вработените. Повеќе

Кој ќе работи после брегзит?

Како што Британија полека зацапува во брегзит преговорите со ЕУ и се соочува со "после референдум нема каење" реалноста, така добар дел од анти-брегзит предупредувањата и позициите почнаа да се реализираат. Едно од тие гласеше "нема да има кој да ни работи ако ги избркаме сите од ЕУ". Повеќе

Ударничкото спасување на Форд

Американските автомобилски гиганти ГМ и Крајслер своевремено се спасија со финаниска инјекција од државата. Форд со запнување: ударнички, прекувремено, без пари. Повеќе

Капитализмот ја увери работничката класа дека е средна класа

Работничката класа (во Хрватска) отиде во рајот и целосно исчезна од свеста на стотици илјади луѓе, кои погрешно мислат дека и припаѓаат на средната класа. Работништво не е само оној мал број вработени во индустријата, туку и големиот број невработени, неплатени или привремени работници во услужниот сектор, порачуваат два антрополози од Универзитетот во Загреб. Повеќе

Кога Балканот им помагаше на работниците во Шведска
Историски перверзии

Насловот звучи како кромид или како некоја ретро сатира, но не е; навистина постоело време кога на просторите на поранешна Југославија се собирале донации за поддршка на обесправената и угнетена работничка класа во Шведска. Повеќе

Работниците на Денот на работниците, низ светот