таг: меморија

Апаратот кој може да регистрира што си зборувате во себе

Не сме баш сигурни дека би сакале да го употребиме. Ама па можеби би слушнале нешто важно, што инаку го пропуштаме, додека не се слушаме себеси. Повеќе

Кој како ќе го памти ова денешново?

Македонците денес живеат во минимум две крајно различни истории. Што од тоа ќе остане во сеќавањата, како колективната меморија ќе го фотошопира истото и како ли за две три децении тоа ќе им изгледа на оние кои се сега мали. Повеќе

Од шупливо во празно

Професори од UCL (University College London) успеале да патентираат шема која покажала дека мозочната активност пред некој настан е еднакво важна за негово меморирање како и онаа по случувањето. Треба акцијата да се префрли од лево на десно. Повеќе

Ако пиете 4.000 пива на ден ќе станете попаметни

Не џабе викаат дека сè е во мерката. Повеќе

Колку повеќе си го фотографираш животот, толку помалку си го памтиш

Во ерата на Фејсбук и другите социјални мрежи кога луѓето фото документираат и најбанални моменти од своите животи, на актуелност добива една стара идеја на Ерих Фром за фотографијата како отуѓено сеќавање. Повеќе

Забораваме за да не полудиме

Ингрид Бергман велеше дека среќата е составена од добро здравје и лоша меморија. Науката потврдува за последново, дознавајќи дека мозокот активно работи на тоа да заборави некои работи. Повеќе

Фројд - вистинскиот пронаоѓач на „таблетот"?
Можеби му дошло на сон

Славниот психоаналитичар секако не пишувал ништо за iPad-от и современите таблети. Но метафората која ја користи во еден помалку познат есеј посветен на „Мистичниот пад" чудно потсетува на структурата и функцијата на оваа денешна технологија. Повеќе

Мижам, не прекинувај!

Не се знае како на ова ќе реагира наставничкиот колегиум но затворањето очи е најефикасниот начин да се запомнат битни информации. Очекуваме студија која ќе потврди дека препорачаната доза мижење е 45 минути. Повеќе