таг: Куманово

Наградени на ФИЛМАЈ - Куманово 2019

ФИЛМАЈ 2019 е прво издание на меѓународниот фестивал за краток филм во организација на фото-кино клуб `Козјак` - Куманово. Повеќе

Кумановци и Аеродромци (2014)

Со цел да се искорени употребата на ладни оружја од кои страдаат многу млади луѓе, навивачкиот свет веќе неколку години инсистира на машка, витешка пресметка со ривалите (народски со голи раце). Прва ваква фер договорена борба пред неколку години имаа Кумани од Куманово и навивачите на МЗТ Скопје „Фемили Аеродром“. Повеќе

Библиотека на денот

На страна регуларната работа што ја тера, Библиотека Куманово на интернет почна да објавува комплетни скенирани броеви од „Наш весник“. Името речиси сигурно не ви е познато претежно затоа што тоа е весник кој излегува исклучиво во Куманово и околијата, и тоа во децениите по Втората светска. Без разлика што не ви е познат, до сега скенираните и дигитализирани броеви од весникот се спектакуларно занимиливи како од содржински, така и од графички и дизајнерски аспект, и како времеплов во секојдневие и проблеми од пред неколку децении. Повеќе

Да се запознаеме со ТВ Плус Куманово

Ова им е реколта 2016, и има сè: чурук албански невести, освестени гласачи што знаат дека ги лажат за избори, надлежните институции и водителки комада 3. Повеќе

Аикидото и неговите темели во Македонија
Интервју со сенсеи Дамјан Цингарски

Во шумата разни боречки вештини, аикидото се издвојува по многу нешта кои го прават посебно и единствено. Во земјава постојат неколку клубови каде се практикуваат техниките и се остваруваат желбите еден ден да се стане аикидо сенсеи, каков што е и нашиот соговорник. Повеќе

Мамо, стани... Надвор се пука
05:00

05:10

Спи, сине. Си сонувал. 

Не бе мамо, зарем си глува, зарем не слушаш? Повеќе

Кој е крив за смртта на Ива Мирковиќ?
Ако не беа криви за Тамара, тогаш...

Двегодишната Ива почина во тешки маки, македонски. А можеби и ничии. Таа на овој свет, ниту жива не постоеше. Немаше извод, книшка и матичен број. Откако смрзната и со песок во носето ја најдоа во корито вкочанета, некој се сети да истражува.  Повеќе

Нели ве стра?

Пред некој д'н, збрасмо се пар ентузијасти у Куманово сас ниет и жељу да га извадимо град од медиумски мрак кој не запоседна откако социјализам реши да отиде у заборав. Памтиш га и ти тој златно доба нели, или млад си, па све што памтиш е тој дека к'д си имаја пет године, сви мислеле дека имаш четири и пол, а? А памтиш ли и тој дека од д'н од к'д не постои Наш Весник драги Иване, ми сто илјаде на број избрасмо начин да се информирамо такој што ќе седнесмо уз астал, па уз едно тешко оговарање давасмо свој максимум да дознемо све, уз додавање на свои измислени примеси и верзије како би цела прича добила на публицитет де, ам'н па и ти. И живесмо такој едно дваесе године уз квази телевизије и никакав весник, и сфатисмо дека у овуј државу освен што е демократија и слобода превазиѓена ствар, и оговарање е исто такој ептен превазиѓено, и дека само малограѓанштина оговара, и нели "душа мила-ризик јак", и да дојде Дунав, ми би ипак да пробамо да га оживимо едно одамна заборавено средство за информирање у наш град викан печатен медиум, па ако треба и нека се цркне. Повеќе

Ни срам, ни перде

Не смо ми кумановке нит срамежљиви, а још помалце не смо од Марс паднати. Тој што смо за разлику од други жене низ Македонију подиректни, само не прави пооригинални и поискрени од онија што ќутив како млади невесте, а овамо, роварив куде стигнев. Извините ме што сам жими очи-па у очи, ама како кумановка сас кумановски чок, мора да застану у одбрану на нас кумановке и да предупреду дека, кој не заједе сас некој виц или сас спадалицу на наш рачун, директно си е потпишаја смртну пресуду, па како им воља. Повеќе