таг: игра

Првиот официјален Мајнкрафт „роман“, кој повеќе личи на прирачник за самопомош

Играта која започна како примитивен аплет во 2009 денес е втората најголема видео игра на сите времиња. Мајкрософт, кој во 2014 плати 2.5 милијарди долари за да ја купи Мајнкрафт од Можанг, вели дека доколку 107-те милиони луѓе кои купиле копија формираат народ, тој би бил 12-тиот најброен на планетата. Повеќе

„Спинерот“ кој го отсликува светот во кој живееме
Современиот homo ludens

Последниов месец низ дома се пека за некаква играчка која ја немало кај нас, ама била „супер“. На прашањето што конкретно се прави со неа, одговорот е - ништо. Но на радоста ѝ немаше крај кога случајно ја најдовме на пазарска тезга, на која едвај можеше да ѝ се пристапи не само од деца, туку и од возрасни кои би нешто да вртат. Повеќе

Кај се парите?

Браќа со еден потег станаа милионери. За нивната верзија на Солитер (сè уште е една од најомилените игри на македонската администрација) ги искешираа 42,5 милиони долари. Повеќе

Кај се парите?

Браќа со еден потег станаа милионери. За нивната верзија на Солитер (сè уште е една од најомилените игри на македонската администрација) ги искешираа 42,5 милиони долари. Повеќе

Децата од нашата улица

Во Скопје порано копиљаци можеа да изиграат сервис на улица (до 21, молим лепо) без да ги прекине кола, или да се тргнат најмногу еднаш-двапати за да пројде возилото. Денес би гинеле и пред да дознаат кој ќе сервира. Британците имаат добар штос за враќање на старо Скопје.  Повеќе

Дизајнерски предизвик - пријавете се!

Ако нешто се вика „задача", тогаш звучи тешко. Ако се вика „предизвик" звучи ко авантура. А пак ако е замислено и како игра, тогаш нема причина да не учествуваш. Повеќе

Игра на прозорец

Го затворам и ајпадот, мојот верен другар во овие осамени ноќи. Знам дека тој верно ќе ги чува овие мои исповеди кои веќе утре ќе ги прочитате и вие. Повеќе

Имате ли уво за јазици?
За побрзо да ви помине денот

Еве една игра која го консумираше поголемиот дел од нашиот. Повеќе

Игрица чиј главен лик е писател
и тоа го има

Дури и за еден не-гејмер темата на играва делува промашено. Покрај толку верзии на историски спектакли, тепачки, стратегии, кој е тој кој би сакал да си троши време на игра со човек што се мачи да напише роман, и тоа на машина за куцање? Повеќе