таг: хорор

„Паразит“, или најуспешниот неанглиски филм на 2019

Во година во која освен „Џокер“ ниту еден друг филм (до сега) не отскокна по својот квалитет и успехот на кино-благајните, јужно-корејската бизарна сатира на класното општество делува како освежување. Со оглед на тоа што тој веќе ја доби „Златната палма“ во Кан, следен чекор би можел да биде и Оскар. Повеќе

Ако ви се гледаат не-американски и добри хорори
Звучен дизајн на хорор филмови наменет за оние со нарушен слух

Кога станува збор за хорори, звукот игра суштинска улога во создавање на чувството на страв и возбуда. Сега компанијата Самсунг се обидува низ современа технологија на звук да им го пренесе и на оние кои не можат да го слушнат. Повеќе

База на хорор филмови
Вистинскиот хорор во филмот "The Shining"
Приказната за Шели Дувал

Стивен Кинг по чија книга е снимен филмот, за главната женска ролја замислувал блондинка - мажоретка. По плавото бил и Џек Николсон кој ја предлагал Џесика Ланг. Но, Стенли Кјубрик мислел поинаку и улогата на Венди ѝ ја дава на Шели Дувал. И тука започнува нејзиниот хорор. Повеќе

Хорор тунелот под Маракана

Тунелот кој води од соблекувалните до теренот на стадионот на Црвена звезда е кошмар за противничките екипи. Видеото е снимено пред почетокот на белградското дерби одиграно пред 10 дена. Повеќе

Прв роман на Дејвид Кроненберг
Сите сме ние конзумирани

„Кралот на телесниот хорор“ или „Баронот на крвта“, како што со право го нарекуваат Кроненберг (71), на стари години одлучи да влезе во книжевните води. Неговиот прв роман кој излегува денес, 30.09, се вика „Конзумирани“, и за оние со слаб стомак е многу „бљак“ и „фуј“. Спојлер: дедо филозоф-човекојадец, чии сексуални помагала вклучуваат апаратче за слушање.  Повеќе

Што ја прави музиката страшна?
Тину-нину

Сосема е сигурно дека ако ја исклучите музиката од некој филм кој се води како хорор, тој во голема мерка ќе изгуби од „страшноста". Еволутивниот биолог Даниел Блумштајн од Универзитетот Колумбија објаснува зошто е тоа така. Повеќе

Перо се обидува да го убие 'Д'

Не, не е некој Перо. и 'Д' не е кодно име за некој Дерек, Драгољуб или Дончо. Перото е она што пишува со мастило, а 'д' е онаа буквата, во случајов латиница.

  Повеќе