таг: готвење

Обемно упатство за деловите од говедско месо
Работи што сте ги грешеле до денес: Матење
По повеќе од 70 години: цензурираниот текст на Орвел за британската кујна

Кога прв пат прочитавме дека текст на Орвел неодамна е изваден од бункер, си помисливме дека човекот на времето рекол нешто против кралицата, можеби опцул некој сојузник или го најавил брегзит. Ама не, причината за цензура е многу побанална - „варварските“ прехранбени навики на Британците. Повеќе

Напредна школа на готвење: ножеви и сецкање
Како би изгледало кога славни режисери би снимале видеа со рецепти?

На јутјуб каналот #FoodFilms на Дејвид Ма минатата година почна серија видеа во кои упатства за подготвување на вообичаени јадења се спојуваат со специфичен визуелен стил на некој од познатите режисер. До сега има четири, и сите се супер. Повеќе

Правење скара со Хомер

Древните епови се толку „густи“ со нарации, ликови и настани што нудат неверојатни опции за нивно толкување и црпење податоци за начинот на живот во време кога биле кажувани и запишувани. Така, „Илијадата“ може да се чита и како готвач, тврди еден нејзин истражувач. Повеќе

Учиме да сецкаме
4 потези со нож што треба да ги знае секој готвач
Пет основни фори за готвење од Гордон Ремзи

- Како да исецкаш кромид.
- Како да свариш ориз.
- Како да ја отстраниш кожата и коските од риба.
- Како да наостриш нож.
- Како да свариш шпагети.

Не, не знаеш како! Повеќе